Az izraeli haditengerészet elfogott egy fegyvereket szállító hajót a nyílt tengeren

Írta: KárpátInfo / MTI  - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli haditengerészet szerdára virradóra elfogott egy fegyvereket szállító hajót az ország partjaitól mintegy 150 kilométerre – közölte egy izraeli katonai szóvivő.
 

 

Az izraeli haditengerészeti osztag tagjai egy rutinszerű ellenőrzés során elfoglalták az antiguai zászló alatt közlekedő hajót, és fegyvereket, lőszereket találtak rajta – mondta a szóvivő, de arról nem szólt, hogy milyen fegyverekről van szó. A hajót ezután egy izraeli kikötőbe irányították – tette hozzá.

Izrael fő tévé- és rádióadói, híroldalai azt jelentették, hogy a hajó Iránból Szíriába tartott, és Asdodba vitték. A 10-es csatorna tévéadó közölte: a haditengerészet előzetesen kapott információ alapján lépett fel a hajó ellen Ciprus közelében, nemzetközi vizeken.

Meg nem nevezett védelmi források szerint a hajón található fegyverek között harckocsi-elhárító rakéták és más olyan, a kézifegyvereknél komolyabb eszközök voltak, amelyeket – e források szerint – nyilvánvalóan az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah libanoni síita szervezetnek szántak.

Az izraeli hadsereg 2006-ban háborút vívott a zsidó államot rakétákkal támadó Hezbollahhal.

Megvizsgálják az izraeli hatóságok, hogy “a segélyhajónak álcázott” Francop  járművön “van-e olyan fejlett katonai eszköz, amelyet eddig nem használtak a térségben, és amely zavarhatná az izraeli hadsereg szabad mozgását” – közölte a katonai rádió. A közszolgálati rádió arról számolt be, hogy a hajó kapitánya lengyel állampolgár, és a legénység nem tanúsított ellenállást, amikor az izraeli haditengerészet egysége elfoglalta a járművet.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közleményt adott ki az esetről, és ebben kijelentette, hogy a lefoglalt fegyverekkel csapást lehetett volna mérni izraeli városokra.

Egy meg nem nevezett, magas rangú libanoni katonai szóvivő csak annyit volt hajlandó közölni az esettel kapcsolatban, hogy a hajó elfogása az arab ország felségvizein kívül történt.

Izrael már fogott el több olyan hajót – azokat is nemzetközi vizeken -, amelyekről gyanította, hogy fegyvert szállítanak a Hezbollahnak vagy a Gázai övezet palesztin szélsőségeseinek. A legjelentősebb fogás 2002-ben volt, amikor a Vörös-tengeren feltartóztattak egy teherhajót, amely 50 tonna fegyvert szállított az övezetbe.

 

[popup][/popup]