Popkultúra

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Nálunk nem annyira valós probléma, mint Amerikában, ahol elvitatkoztak az emberek azon, hogy ha szombat délután elfáradnak a moziba, akkor szabad-e kólát és popcornt vinniük magukkal a nézőtérre. Persze hogy szabad. Na jó, de ha a Toscát játsszák, akkor is? Mert a Művészetek Palotájában, 10-én este héttől nem filmen mutatják a darabot, hanem a Metropolitan Opera előadását vetítik, élőben, valós izgalmakkal, amikor nem tudni előre, hogy gikszerezik-e a tenor az ária végén, és visszapattan-e Tosca a gumiasztalról, amikor leveti magát az Angyalvárból a mélybe. 

 

Ami New Yorkban délután, az nálunk rendes esti előadás, ami Amerikában mozi, az nálunk a MüPa. Bizonyos kérdések is megoldódnak így, mert tavaly, amikor még az előadóteremben ment a vetítés, lehetett talán vitatkozni, hogy melyik a jó hely: az első sor, mint a színházban, vagy az utolsó, mint a moziban. Most a Fesztivál Színházban majd a jegyárak döntenek helyettünk. Azon még lehet gondolkodni, hogy ki kell-e öltözködni a távoli sztárok tiszteletére, vagy érezzük otthon, a tévé előtt magunkat. Mindenesetre pattogatott kukoricát nem árulnak, tapsolni nem szokás, kényelmes is, ünnepélyes is, mással se kell foglalkoznunk, csak az előadással.

A legérdekesebb tanulság nem is az, hogy mennyire bonyolult dolog az opera, hogy hogyan mozdul meg száz ember a karmester pálcájának intésére, és hogyan mozdul száz egészen más ember arra, hogy összecsukódik a függöny, le kell bontani a régi díszleteket, föl kell építeni az újakat, annyi idő alatt, amennyi alatt felfrissül, de a darab világában marad a közönség. Ez többé-kevésbé így zajlik minden színházban. Csak a Metropolitanben többé zajlik így, és nem kevésbé. A díszítők gyakorlottak és gyorsak, a színpadképtől eláll a közönség szava, a zenekar fantasztikus, különösen akkor, ha James Levine dirigál, az énekesek a világ legjobbjai. Megtapasztalhatjuk, hogy nem, nem kell elhinni azt, amit megpróbálnak beadni: minden operaházban vannak gyenge napok, gyakoriak a katasztrofális előadások, és a nagy alkalmak évadonként egyszer ha megesnek. A Metben valahogy mindig ünnep van. Néha fényesebb, néha egy gondolatnyival kevésbé ragyogó, de a kitűnő az alapállapot. Egyszer le kellene vetíteni nekik a budapesti Operaház egy előadását. Nagyot néznének.

Top 5

ZZ Top A negyvenéves ZZ Top koncertezik október 15-én este fél nyolctól a Papp László Budapest Sportarénában.

Budapest Bár Régi slágerek, cigányzenei hangulat. Lemezbemutató koncert: október 14-én szerdán este 7-től és 10-től a budapesti Katona József Színházban.

Varnus Xavér Október 9-én, pénteken este fél 8-kor Varnus Xavér búcsúztatja a Zeneakadémia nagyorgonáját.

Koncert a múzeumban Mozart, Beethoven és Haydn szól Jandó Jenő és a Kodály Vonósnégyes tolmácsolásában október 15-én este fél nyolckor az Iparművészeti Múzeumban.

Klezmer pénteki vacsorával A Pannónia Klezmer Band tradicionális klezmer hangszereken játszik nem csupán tradicionális zsidó népzenét. A zenekar október 9-én este 7-től hallható a Spinozában.

 

[popup][/popup]