A holokauszt egy új generáció szemszögéből

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

2009. szeptember 9-én délután 5 órakor négynapos nemzetközi diákkonferencia kezdődik, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Budapesti Holokauszt Emlékközpont és a Docete Keresztény Oktatási Központ szervezésében, ahol a holokauszt utáni negyedik generáció diákjaié a főszerep.

 

2009. szeptember 9-én délután 5 órakor négynapos nemzetközi diákkonferencia kezdődik, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Budapesti Holokauszt Emlékközpont és a Docete Keresztény Oktatási Központ szervezésében. A konferencián elsősorban a holokauszt utáni negyedik generációhoz tartozó diákok kapnak fórumot arra, hogy elmondják, miképpen tudják ezt a történelmi tragédiát irodalmi, történeti, szociológiai, pszichológiai vagy teológiai szempontból megközelíteni, mit jelent ez nekik a saját mindennapi életükben. Az esemény alkalmat ad arra, hogy a professzorok hallgatókká váljanak, a hallgatókból előadók legyenek, és a hallgatás tágabb értelemben is előadássá váljon.

A résztvevők hét országból érkeznek: Magyarországon kívül az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Romániából, és Izraelből. Tíz egyetem vesz részt az eseményben: University of California, Santa Cruz, Calvin College, Grand Rapids, Michigan, Humboldt Universität Berlin, Freie Universität Berlin, a Jeruzsálemi Héber Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem, a Pécsi Egyetem és a Közép-Európai Egyetem. Az egyetemisták mellett a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola gimnazistái is szerepelni fognak három előadással és egy koncerttel.

A szereplők között azonban nemcsak fiatalok lesznek: míg a legfiatalabb résztvevő  15, a legidősebb 85 éves. A diák-prezentációk mellett különleges alkalmakra és találkozásokra is nyílik lehetőség. A megnyitó előadást Peter Kenez, a Santa Cruz-i Egyetem történész professzora tartja, akitől a konferencia szervezője, Dr. Kállay G. Katalin Amerikában az indíttatást kapta arra, hogy ezzel a témával foglalkozzék. Aranka Siegal Floridában élő írónő, akinek „Bűnbakok” című memoárját a Károli Egyetem négy diákja fordította magyarra, 1944 óta először van Magyarországon, és csütörtök délelőtt a fordítókkal, valamint Baik Éva fordító-szerkesztővel fog beszélgetni a könyvéről.

A Zachor Alapítvány szervezésében gimnazisták vezetik a csütörtök délutáni történelmi sétát a budapesti Zsinagóga környékén, és a résztvevők meghívást kaptak egy fogadásra a MAZSIHISZ székházába is. Havas Judit előadóművész önálló estet tart, Földes Mária: „A séta” című monodrámáját fogja előadni. Pénteken egész nap a Holokauszt Emlékközpontban zajlanak a programok: miután megtekintették a kiállítást, a konferencia résztvevőivel Dr. Pécsi Katalin, Dr. Riszovannij Mihály és Dr. Vári György fog beszélgetni. Péntek délután Moshe Galili festőművész tart vetítést és előadást a képeiről, majd Vera Meisels izraeli író, költő és képzőművész beszél „Sós Kávé” c. írásáról.

Szőnyi Andrea, a USC Shoah Institute Foundation magyarországi tanácsadója beszámol a CEU-n nemrég megnyílt vizuális történelmi archívum kutatási lehetőségeiről. Két rövidfilmet is megnéznek a résztvevők péntek este: Schuszter Richárd „Babszi” és Salamon András „Tell the Children” c. alkotásait.

Szombaton kerül sor a professzorok kerekasztal-beszélgetésére, amit Emily Miller Budick, a Jeruzsálemi Héber Egyetem amerikanisztika tanszékének vezetője, és az Aharon Appelfeldről szóló „Aharon Appelfeld’s Fiction. Acknowledging the Holocaust” c. könyv szerzője fog vezetni. Kovács András, a Közép-Európai Egyetem professzora beszámolót tart legújabb szociológiai kutatásáról, amelynek témája a holokauszttagadás. A beszélgetésen részt vesz Dr. Erős Ferenc, a Pécsi Egyetem professzora, Dr. Bruce Berglund, a Calvin College professzora és Dr. Turai Hedvig művészettörténész is. Két különleges koncertet is hallhatnak a résztvevők: szerdán a Lauder Javne Iskola Z’mirim nevű diákzenekara, szombaton pedig a Fourtissimo zenekar fog szerepelni.

A konferencia egyes helyszínein a vendégeket személyesen üdvözli Aliza Bin-Noun, Izrael állam nagykövet asszonya és Jeffrey D. Levine, az USA nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. A konferencia színhelye minden nap más: a Károli Egyetem Bölcsészettudományi karán van a megnyitó, de a csütörtöki előadások a Hittudományi Kar épületében lesznek. Pénteken a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont, szombaton pedig a Docete Keresztény Oktatási Központ ad otthont a programoknak.

Hogy mi vonzza a fiatalokat ehhez a témához? A közösségteremtő erő semmiképpen sem a borzalmakban, hanem a művészi megfogalmazás adta lehetőségben rejlik. A visszhangnak leszünk tanúi, vagyis a művészet ereje arra késztet bennünket, befogadókat, hogy az emberi lét végleteit, és ez által saját emberi mivoltunkat is elfogadjuk. Ez a pillanat mindenképpen fontos, de különösen akkor, amikor a 15 éves és a 85 éves résztvevő egyszerre tud ezzel szembenézni. És természetesen egymással is szembenéznek: emlékezetet őrzünk — ennek a jelentőségét így, együtt lehet a legjobban megérteni és megélni.
 

[popup][/popup]