MGP: A Barry-nővérek szellemidézése

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Két jiddis kabaré-énekesnő lép fel a Spinozában. Tel Avivból jöttek a 7. Zsidó Nyári Fesztiválra. Anat Atzmon és Monica Wardimon. Színes frakkban énekelnek. Pár ezer elszívott cigaretta és megivott szeszek érlelték meg hangjukat.

Anat Atzmon és Monica Wardimon a Spinozában

 

Nekem te gyönyörű vagy! estjük összefoglaló címe. Eszembe sem jutott volna visszafordítani zsargonra: Bay Mir Bistu Sheyn! Sholom Secunda és Jacob Jacobs világszerte szétterjedt slágerét. A huncutul gajdoló dal szemtelenül szól a szerelemről. A Spinozában előadott dalok és előadói modoruk két, Bronxban született énekesnő frivolan érzelmes stílusát eleveníti fel. A szentimentálistól az ironikusan közönségesig terjedt érzelmi skálájuk. Nemcsak a kikopó jiddis nyelvet próbálták meg állandósítani, hanem a szentimentálist a csípősen gúnyossal keverő életérzést, a könnyező és a meghatottságtól védekező hol színe, hol fonákja modort.

Clara és Minnie gyermekénekesnőként tűntek fel, Bagelman-nővérek néven. Tudniillik, ez volt született családnevük. Dzsezzesítetten énekelték a jiddis népdalokat. Sikerük elterjedésével amerikaiasították magukat. Így váltak Barry sistersé. Vidám, dinamikus, kicsapongó énekesnők voltak a nővérek. Hiteles előadói modort hoztak divatba a 40-es, 50-es és 60-as években. A zsidó dalokat swingritmusban, dinamikusan, kicsapongó kedéllyel és szelíd bájjal adták elő. Váltogatva kilenc nyelven. Egyszerre adtak modern hangzást, meg nyugtalan, korszerű ritmusokat. Népszerűségüket a rádió terjesztette el, majd rendszeres vendégei lettek a televízió népszerű Ed Sullivan show-jának. Állandó kísérőjük Mickey Katz volt, a Cabaré című musical konferansziéjaként elhíresült Joel Gray apja. A Spinoza zongorája mellett ezt a szerepet Misha Blecharovitz töltötte be.

Anat Atzmon és Monica Wardimon üdén, elevenen muzeális értékekkel utaztak Pestre. Körkörösen elfonnyadt színház értékeinek őrzői. Moszkvában a gorbacsovi időkben fellépett egyszer Izrael felé menekültében egy birobidzsáni kabaré együttes. (Birobidzsán Lenin legrosszabb ötletei közé tartozó gettó-köztársaság volt a Szovjetunióban.) Bánatos vidámságuk, pókhálós tréfáik, kényszerkönnyedségük harmadkézből elsajátított előadói modorosságaikat Mihoelsz kipusztított moszkvai színházának távolra internált harmadosztályú tagjai adták tovább. Olyan volt, mint a múlt század eleji magyar színházi anekdota, melynek hirdetménye szerint Elektra szerepét Piripócson Niemand Gizike játssza, aki ebben a szerepben Budapesten Jászai Marit személyesen látta.

Anat Atzmon és Monica Wardimon a Tel Aviv-i Yiddishpiel Színházból a Spinozában friss, eleven, elbájoló estét adtak az általuk őrzött dinamikus stílusból.

[popup][/popup]