A főrabbi korszakalkotó újítása: nősülhet az AIDS-es vírusgazda

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ki merné ezek után mondani hogy a Halacha nem rugalmas? Hogy nem talál közös nyelvet a modern korok modern nyavalyáival?

Az egyik izraeli volt országos főrabbi, Élijáhu Báksi- Doron egy nemrég megtartott tudományos konferencián kijelentette, hogy “ma a halacha (zsidó vallási törvény) megengedi, hogy AIDS fertőzöttek megnősüljenek és családot alapítsanak.”

A főrabbi, nagy érdeklődéssel fogadott beszédét a Pua Intézet évi konferenciáján tartotta. Ez az orvosi-halachikus létesítmény a mesterséges megtermékenyítés a Halacha alapján kérdéskomplexumával foglalkozik, illetve próbálja összeegyeztetni a modern orvostudományt a Halacha elvárásaival.

Még tíz évvel ezelőtt egy AIDS-es hajlamos vírushordozó – akinek betegsége még nem fejlődött ki és nem is mindig fejlődik a végső stádiumba – halálos betegnek számított. “Nemcsak hogy a Halacha bölcsei tiltották, hogy megházasodjon, de kötelezték arra, hogy ha nős – váljon el” – mondott Baksi-Doron főrabbi. Magyarázata szerint az elgondolás az volt, hogy egy ilyen beteg veszélyezteti felesége és születendő gyereke életét.

Ma a helyzet más – mondja Baksi-Doron – ma a betegség nem halálos, mint valamikor – hanem definíciója “krónikus, gyógyíthatatlan”, majd hozzátette: – hallottam az orvosoktól, hogy ma már meg lehet tisztítani a fertőzött spermáját, hogy vírusmentes legyen.

A konferencián több rabbi szólalt fel, többek között Ariél, rámát-gáni főrabbi A zsidó ház és a megengedő társadalom témájában, egy vallásos professzor a létező óvszerekről értekezett, és egy másik volt országos főrabbi, Mordecháj Élijáhu arról a halachikus problémáról hogy miért tilos férfiaknak női ruhában járni és fordítva. Egy rabbinikus bíró, Slomó Dichovski, azt fejtegette, szabad-e egy apának a gyerekét vernie.

A PUA Intézet igazgatója, Menachem Bornstein rabbi, a fordítottakról beszélt (vagyis a homokosokról és leszbikusokról) akik emellett vallásosak is, és felolvasta egy jesiva-növendék levelét, aki elpanaszolta, hogy nemrég fedezte fel ferde hajlamát és most mi csináljon? Borstein igyekezett a rabbikat rávenni, foglalkozzanak a problémával, ami valós és létező és ne mondják azt: nősüljenek csak meg és minden rendben lesz, mert semmi nem lesz rendben. Ha már – mondta Bornstein – akkor házasítsák össze a homokosat a leszbikusokkal…

Naftali Krausz

(Forrás: www.radio.hu)

[popup][/popup]