Vádat emeltek a volt izraeli kormányfő ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Vádat emeltek a volt izraeli kormányfő, Ehud Olmert ellen korrupció miatt. Az izraeli főügyész vasárnapi bejelentése szerint három vádpontban kerül bíróság elé Olmert. Ő az első volt kormányfő az ország történetében, aki ellen bűnvádi eljárás indul.

Ehud Olmertet korrupcióval gyanúsítják

 

 

Menahem Mazuz főügyész közleménye szerint az Ehud Olmert elleni vádiratot hivatala átadta a jeruzsálemi kerületi bíróságnak. A főügyész azt is közölte, hogy vádat emelt Olmert volt személyi titkára, Shula Zaken ellen is.

A vádak szerint Olmert hosszú időn keresztül dollár százezreket kapott egy amerikai üzletembertől, és a pénzt jogellenes módon használta fel választási kampányainak finanszírozásához a 90-es években, még amikor Jeruzsálem polgármestere volt. Olmert kijelentette, hogy soha nem fogadott el illegális kampánypénzeket. Olmert ellen további két vád van: egy ingatlanvásárlási ügyben, valamint bizonyos politikai kinevezések ügyében.

Olmert tavaly szeptemberben mondott le a ránehezedő politikai nyomás hatására. Még az akkori külügyminiszter, Cipi Livni is a távozását követelte. Olmert ezután ügyvezető miniszterelnök maradt március végéig, miután a február 10-i előrehozott választások eredményeként a jobboldali Likud első embere, Benjamin Netanyahu lett a kormányfő.
 

[popup][/popup]