Elfogták a romák elleni támadások gyanúsítottjait

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

A Nemzeti Nyomozó Iroda hajnalban a terrorelhárító szolgálat segítségével Debrecenben elfogott öt embert, a gyanú szerint a tavaly óta folyó romák elleni támadások elkövetőit. A régóta megfigyelt gyanúsítottak nem romák, és terhelő bizonyítékokat találtak náluk.

 

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az MTI-nek pénteken kora délután megerősítette, hogy elfogtak öt személyt, akiket a romák elleni támadás-sorozat elkövetésével gyanúsítanak. Bartha László az NNI szóvivője elmondta: Debrecenben egy szórakozó helyen fogtak el hat, nem roma származású férfit csütörtök éjjel, közülük öt gyanúsítható a romák elleni támadássorozatban való részvétellel.

Az Index rendőrségközeli forrásokból úgy tudja, a gyanúsítottakat hosszabb ideje megfigyelték, és több terhelő bizonyítékot is találtak náluk, például terepjárót és sörétes fegyvert is. Jelenleg kommandósok biztosítják kihallgatásukat. A hvg.hu híre szerint egyelőre nem tettek vallomást.

A gyanúsítottakat a Perényi utca 1-ben üzemelő Perényi1.  (korábban Orange Music Club) nevű zenés szórakozóhelyen kapták el igazolás során. A Népszabadság azt írja, állítólag az egyik üzemeltető/kidobó, a 36 éves K. István a gyanúsítottak közt van, de a tulajdonos tagadja, hogy az ott dolgozókat letartóztatták volna. Olvasónk szerint – aki szemtanúja volt az igazoltatásnak – kidobókat is elvittek, akik kopaszok voltak, tele náci jelképekkel, egyikükön “anti-antiracism” pulcsit látott. A géppisztolyos kommandósok mindenkit leparancsoltak a földre, végül három embert vittek el, úgy hogy zsákot húztak a fejükre.

A Perényi 1. söröző a debreceni cégbíróság épületének pincéjében működik. Üzemeltetője Barabás Zoltán közismert debreceni vállalkozó, aki az MTI-nek elmondta: ő maga semmit nem tudott az akcióról, a söröző helyiségét a bíróságtól bérli.

Korábbi értesülések az elfogást összefüggésbe hozták a Szabolcs-Szatmár megyei Nyírpilisen csütörtök éjjel történt lövöldözéssel, amikor sörétes puskával valaki rálőtt a járőröző romák Polgárőrség feliratú autójára, de az Index információja szerint nem találták meg, ki lőtt. Bélteki Gyula, Nyírpilis polgármestere az Indexnek azt nyilatkozta, szerinte két külön ügyről van szó, a sorozatgyilkossággal gyanúsítottakat nem Nyírpilisen, hanem Debrecenben fogták el. Ezt a megyei rendőrszóvivő is megerősítette.

A Népszabadság információi (link szerint egy debreceni söröző üzemeltetője és testvére, valamint a helyhez kötődő társaik állnak a sorozatgyilkosság mögött. A nyomozók egy ideje már megfigyelték őket, a helyszínen fegyvereket és térképeket foglaltak le. A jelenleg folyó DNS-vizsgálat adhat végső választ, hogy az elfogott férfiak követték-e el valóban a gyilkosságokat.

A rendőrség szerint a kislétai gyilkosság több részlete is beilleszkedett a romák sérelmére elkövetett támadássorozatba. Az ügyet ezért a Nemzeti Nyomozóiroda vette át, így összesen már kilenc bűncselekmény ügyében nyomoznak. Az NNI korábban arra utaló nyomokat talált, hogy a Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Alsózsolcán, Nyíradonyban, Nagycsécsen, Tiszalökön, Kislétán és Tatárszentgyörgyön elkövetett támadások tettesei ugyanahhoz az elkövetői körhöz tartoznak.

A romák sérelmére elkövetett kilenc bűncselekmény során a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A NNI múlt héten arról tájékoztatta a sajtót, hogy kezd kirajzolódni az elkövetők profilja, és a nyomozás adatai szerint a cigányok elleni támadásokat „változó összetételben” követték el, a csoport legfeljebb négyfős lehetett, de ez az első emberölés után megváltozott. Az egyik elkövető kiválóan kezeli a lőfegyvereket, magabiztos, határozott, a bűncselekményekre alaposan felkészül.

A legutóbbi kislétai gyilkosság után a rendőrség százmillió forintra emelte a nyomravezetői díjat, és ingyen hívható zöld számot hozott létre a bejelentések fogadására.

 

[popup][/popup]