A hungarista trend

Írta: 168 Óra Online - Rovat: Hírek - lapszemle

A szélsőjobb nem most ismerte fel: az úgynevezett nemzeti rock ultraradikális hangja mozgósító erejű. A Jobbik keretén belül nemrég megalakult a Magyar Nemzeti Rock Egylet. Szakértők úgy vélik, a hungarista zenei trendet figyelve nem kétséges: az „új hang” csak erősödni fog.
 

Szélsőrock

 

 

„Gyűlöllek, Dohány utca!” – skandálja klubháznyi Romantikus Erőszak-rajongó a Dübörög a nemzeti rock című dokumentumfilmben. Kriza Bori szociológus még 2005 és 2006 között forgatott az együttesről: koncertekre, erdélyi „missziókra”, Trianon-ellenes tüntetésre is követte a zenekart és „szélsőnemzeti” táborát.

A verőcei Magyar Szigetet a Toroczkai László nevével fémjelzett Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezi. A koncerteket a Szent Korona Rádió közvetíti, amely amúgy is rendszeresen játssza, honlapján reklámozza a nemzeti rockegyüttesek dalait. A június végi fonyódi Turul Fesztivál bevételéből a szervezők támogatták a rádiót.
Az együttes 1993-ban alakult. Két évvel később már fellépett a Diákszigeten, csakhogy antiszemita és rasszista megnyilvánulásai miatt a szervezők leállították a koncertet.

A filmben Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak frontembere azt mondja, tizenévesen bőrfejű volt, szkinhedzenét játszott, de ma már nem szereti az „efféle besorolásokat”. Zenészei viszont büszkén említik: régebben volt egy másik zenekaruk, az NC38. Numerus Clausus 1938 – magyarázzák. („Ki lehet találni, miről énekeltünk: zsidókról, cigányokról.”) Érdemeik közé sorolják, hogy évekkel ezelőtt „úgy, de úgy” megverték az Amnesty International emberi jogi szervezet magyarországi elnökét.

Dübörög tovább a nemzeti rock. Fiatal lány, szőke copfos, a Romantikus Erőszak híve sajátosan „elemzi” a palesztin–izraeli helyzetet: keresztény ember sosem lenne képes területért gyilkolni. Fradista társa pedig úgy érzi: a haza sorsa összefonódott a Ferencvároséval, „másodosztályba süllyedt” a Fradi is.

A szélsőrock kezdettől szorosan együttműködik a radikális politikai erőkkel. A pár éve alakult Hungarica együttes – amelynek szintén Sziva Balázs a frontembere – számos Jobbik-rendezvényen hergelte a szélsőségeket. Idén júniusban – miután Budaházy Györgyöt elfogta a rendőrség – Sziva a Hunhír.hu portálon felhívást közölt: „Az összes magyar hazafinak és honleánynak kutya kötelessége minden lehetséges módon kiállni Budaházy mellett.”

Nem meglepő: a Hungarica egyik koncertjének fővédnökei Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás „nemzeti jogvédő”, a Magyar Gárda és Budaházy ügyvédje voltak.

A helyszín a budapesti Wigwam Klub, amely jelenleg a „hazafiak” törzshelyeként működik. Amúgy ezen az eseményen maga Gaudi-Nagy is fellépett, nemzeti rockslágereket adott elő. (Talán emlékeznek: 2008-ban a Hollán Ernő utcai jegyirodában Hungarica-koncertjegyek miatt robbant a botrány. A Nemzeti Jogvédő Iroda ezt követően a magukat sértettnek valló szélsőjobboldaliak jogi védelmét látta el. Sziva aztán könyvet is írt zenekaráról, első fejezete a Jegyiroda lángokban címet kapta.)

Mindenesetre a Jobbik internetes portálján olvasható: soha nem látott összefogás jött létre a nemzeti zenekarok között – a Nemzeti Egyletek keretein belül. Csatlakoztak hozzájuk szélsőséges szkinhedformációk is, például a Titkolt Ellenállás. Egyik szövege szerint „te nem azért születtél meg, hogy egy idegen faj elnyomjon”.

A szélsőrock műfajában is egyedülálló „jelenség” a Divízió 88 együttes. (A 88-as szám – csakúgy, mint a Lelkiismeret ’88 és más neonáci csoportosulások nevében – az ábécé nyolcadik betűjét, HH-t, azaz „Heil Hitler”-t jelent.) A zenekar 2003 óta működik. Tagjainak valódi neve, kiléte ismeretlen. Számaikat titkos helyszínen veszik fel. Dalaik az internet különféle videomegosztó portáljain találhatók. Például: „Égnek a kazánok, füstölnek a kémények, / Hullanak a zsidók, nők és gyerekek, / Szögesdrót és aknamező, megszökni innen nem lehet, / A szabadság felé az út a kéményen át vezet.”

Sebők János rocktörténeti szakíró azt mondja, korábban a MIÉP használta nézeteinek terjesztésére a nemzeti rockot. Aztán egy idő után terhessé vált a pártvezetésnek a „zenei holdudvar”. – Vona Gábor most pontosan tudja, milyen erőt jelent, hogy megnyerte pártjának az együtteseket. Zűrzavaros ideológiát a legegyszerűbb zenével, érzelmi úton terjeszteni – teszi hozzá Sebők.

A nemzeti rock népszerűségi listájának élére „felénekelte” magát a Kárpátia és az Ismerős Arcok együttes is. A hívószavak hasonlók a dalszövegekben: Trianon, Fradi, antikommunizmus, zsidó- és cigányellenesség, magyar őstörténet.

De vannak nyíltan neonáci, nemzetiszocialista eszméket valló formációk is: a Vádló Bitófák, a Déli Terror vagy a Fehér Virágok. Utóbbiban Laczik Ferenc is fellép, aki amúgy a Beatrice basszusgitárosa. Közismert, hogy a Beatrice rajongói ma főleg hungarista, szélsőséges fiatalok.

A radikálisok legfelkapottabb „régi” zenésze viszont Schuster Lóránt. A P. Mobil vezetője 1998-tól négy évig a MIÉP fővárosi képviselője volt. A Magyar Nemzeti Front szélsőjobbos szervezet alapítója és alelnöke. Idén áprilisban a Magyar Nemzeti Front – a Jobbikkal és a Magyar Gárdával együtt – Tiszaeszláron Solymosi Eszterre emlékezett. (Az 1882-es vérvádpert a szélsőjobboldal előszeretettel használja eszméinek terjesztésére.) A rendezvényen felszólalt Schuster is, egyebek között azt mondta: mint régen a törökök fejére a turbánt, ma a zsidók fejére kellene odaszögezni a kipát.

A szélsőjobboldal „csalogánya” pedig kétségkívül Sárdy Barbara, aki a Mini együttesből a szélsőrockba igazolt Papp Gyulával lép föl rendszeresen. Sárdy a Barikád.hu oldalon megjelent cikkében így ír: „Mielőtt antiszemitának gondolnának, bevallom: tulajdonképpen én vagyok az, aki fél. Félek bizonyos zsidóktól. Ismerjük el, az elmúlt 160 évben a magyarsággal való véres leszámolások intézői közé igen szép számban odakeveredtek.”

Sebők János arra hívja föl a figyelmet: már nemcsak időközönként, egy-egy fesztiválon bukkannak fel a nemzeti zenekarok.
– A régi rockklubok sorra alakulnak át a „zeneszerető hazafiak” törzshelyeivé. Ez a szélsőséges „ellenkultúra” egyre inkább tömegkultúrává válik. Rendszeresen járok vidékre, ma már sok helyütt a hagyományőrző egyesületek a kultúra szinte kizárólagos képviselői. Ennek a kísérőjelensége a nemzeti rock.

A Kárpátia, az Ismerős Arcok, a Romantikus Erőszak manapság a vidéki művházak, falunapok rendszeres szereplői. Több rajongót vonzanak, mint az ország legnépszerűbb rockbandájaként számon tartott Tankcsapda.

Kriza Bori filmjében egyébként Sziva Balázs arról is beszél, hogy Szörényi Levente megvédte őket a rosszalló megjegyzésektől, mondván: régen hosszú hajjal, ma kopasz fejjel lázadnak a fiatalok.

Csakhogy a hatvanas évek hippijei a toleranciát hirdették. A mostani nemzeti rockegyüttesek viszont a kirekesztést, az erőszak kultuszát. Dalszövegeikben nemegyszer fegyveres harcra szólítanak fel. Kriza filmjében a Romantikus Erőszak zenészei nyíltan kimondják: fegyveres forradalmat terveznének.

Vagy miként Sziva Balázs említette egy interjúban: „2006 ősze volt a fordulópont, amikor a tévé ostrománál megízlelhettük a győzelmet és másnap reggel azt, hogy az állítólagos ellenzék megint cserbenhagyott. Azóta én már csak a magyar ifjúságban és a radikális nemzeti ellenállásban hiszek.”

A Nemzetbiztonsági Hivatal az utóbbi években több nyilvános évkönyvében is foglalkozott a szélsőséges zenekarokkal. Azt írták: bár a nemzetiszocialista ideológiát valló és terjesztő szkinhedszerveződések a kilencvenes években szétforgácsolták erőiket az egymás elleni rivalizálásban, céljaikat, nézeteiket időközben tisztázták. Összefogással és szerveződéssel – például a Hazáért Egység Mozgalom és az azóta feloszlatott Vér és Becsület szervezetek megalakításával – próbálták szélsőséges mozgalmukat a legalitás irányába terelni.

Ugyanakkor az NBH 2002-ben nem tartott attól, hogy a szkinhedzene és mozgalom széles társadalmi rétegeket mozgatna meg.

Ám fokozott ellenőrzésüket továbbra is indokoltnak látta.

Az NBH fölfigyelt több olyan honlapra, ahol a „Zenék” link alatt – egyebek mellett – szkinhedzenekarok számai tölthetők le. Az Archívum együttes Brutális támadás című számában például ez szerepel: „Öld a zsidót, öld a feketét, ölj meg mindenkit.” Az NBH feljelentést tett nagy nyilvánosság ellen elkövetett uszítás miatt. A zenekar tagjait felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A Nemzeti Nyomozó Iroda lapunk kérdésére elmondta: az NNI jelenleg nem folytat eljárást szélsőséges zenekarok ellen.

 

[popup][/popup]