Interjú a megvert zsidó fiatalemberrel

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy 27 éves, ortodox zsidó fiatalembert, “Schlesinger Alajost” – akinek neve nem ez, kérésére megváltoztattuk – a múlt kedden házának kapualjában zsidósága miatt megvertek. A HVG.hu interjút készített vele.

Forrás: HVG

 

 

Pontosan mi történt?

Késő este, fél tizenkettő körül mentem haza, egy Dohány utcai régi bérkaszárnyába. Bementem a kapualjba, s mögöttem jött három ember.

A kapu nem zárható?

De. Csakhogy mire becsukódott volna mögöttem, addigra ők már bent voltak. Ketten jöttek utánam, a harmadik a kapunál maradt őrszemnek. Kaptam egy állast, majd egy gyomrost. A földre zuhantam, majd mindketten elkezdtek rugdosni. A bordámat rúgták, mindkét oldalról.

Följelentést tett?

Igen, szintén másnap, a VII. kerületi rendőrkapitányságon. Előtte orvosi látleletet vettek tőlem. Közösség tagja elleni erőszak miatt indult meg a nyomozás. Kiderült, hogy a Dohány utcai térfigyelő kamerán látható vagyok, amit éppen bemegyek a házba, de a támadóim sajnos nem. A rendőrség szerint pont akkor fordult el a kamera. Azt mondták, hogy nehéz lesz elkapni őket.

Miből gondolja, hogy zsidósága miatt verték el?

Abból, hogy mielőtt megütöttek volna, körülbelül tízszer megkérdezték, hogy zsidó vagyok-e. Rablásról szó sem volt: semmimet sem vitték el, pedig épp a menyasszonyommal beszéltem telefonon, ami az ütésnek köszönhetően kiröpült a kezemből.

Tanú van? Például valaki jött le a lépcsőházban?

Nincs. Illetve a menyasszonyom hallotta a támadás elejét, csak amikor a telefonom a földre esett, megszakadt a vonal. Aztán jött egy asszony, aki csak annyit láthatott, hogy próbálok föltápászkodni. Lehet, hogy az ő közeledésének a hangjára menekültek el a támadóim.

A hírek szerint nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Ez mit jelent?

Zúzódásokat a karomon és a bordámon, de nem tört el semmim.

Előre kiszemelhették? Esetleg látszik önön, hogy zsidó? Például úgy öltözik, mint a harediek?

Nem, de haszid módra. Fekete nadrág, fehér ing, fekete mellény és micisapka volt rajtam, kint a cicesz, plusz szakállas vagyok. Egyértelműen látszik a zsidóságom.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) honlapja, a zsido.com azt írja Önről, hogy „közösségünk tagja”. Tehát ön lubavicsi, illetve EMIH-es?

Egyik sem, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség tagja vagyok, a Kazinczy utcába járok.

A támadói hogy néztek ki?

Nem sokat láttam belőlük, mert kapucnit viseltek és elég sötét volt a kapualjban. Az arcukat sem tudnám nagyon leírni. Bakancs, farmernadrág, fekete póló volt az egyiken, ezt a rendőrségi kihallgatáson is elmondtam.

Előtte az utcán nem találkoztak, nem beszéltek egymással?

Nem. Ott, a kapualjban láttam őket először. Nem volt az ügynek semmilyen előzménye.

Múlt kedden, tehát június 30-án támadták meg. Mindez miért csak több mint egy hét késéssel került nyilvánosságra?

Az eset másnapján egy közvetítő segítségével értesítettem a Magyar Televíziót a történtekről. Azt ígérték, hogy visszahívnak, azóta is hívnak.

Így sem világos: miért csak most került nyilvánosságra az ön elleni támadás?

Én sem tudom. Számomra is furcsa.

Ha már ők nem hívták vissza, nem értesítette a zsidó médiát, például a Szombatot?

Nem. Igazából nem akartam, hogy nagy fölhajtás legyen a dologból. Aztán a zsidó közélet egyik potentátja mondta, hogy ebből ügyet kell csinálni. Jó lenne, ha mással nem történne meg.
 

[popup][/popup]