A Jad Vasem politikai nézetei miatt elbocsátotta egyik alkalmazottját

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt mártírjainak és Izrael állam hőseinek emlékét őrző Jad Vasem Intézet elbocsátotta a 29 éves Itamar Shapirát docenst, amiért az egy, az intézménybe látogató tanulócsoport előtt a holokauszt tragédiáját ahhoz az atrocitáshoz hasonlította, ami 1948-ban, az izraeli függetlenségi háború idején játszódott le, s melynek során az izraeli csapatok Deir Jaszinnál több mint 200 arab nőt, gyereket és öreget mészároltak le.

Forrás: Globusz.net

 

 

A lapnak nyilatkozó Shapira elmondta: meg van igazáról győződve, s úgy véli, a holokauszt épp olyan mértékben járult hozzá a mai zsidó identitás kialakulásához, mint ahogy az egykori arab falú tragédiája a palesztinok önképéhez. Képmutatónak nevezte az Intézet vezetését, mely nem hajlandó a tényekről tudomást venni, annak dacára, hogy az egykori Deir Jaszin maradványai a Jad Vasemnek helyt adó dombról is láthatók.

Az Intézet szóvivője, Iris Rosenberg a lapnak elmondta: nem először keveredett vitába Shapira a Jad Vasem vezetésével, mely arra kérte a docenst, hogy mellőzze politikai jellegű kommentárjait. Az intézmény szigorú politikamentességet követ, annak dacára, hogy alkalmazottai között valamennyi nézetnek, ideológiának vagy épp pártnak a követői jelen vannak, illetve jelen lehetnek. Ha tovább tűrték volna a napi politizálást – jelentette ki Rosenberg –, akkor a Jad Vasem épp eredeti feladatának, a pártatlan emlékezésnek és emlékeztetésnek nem tett volna eleget. A holokauszt egyébként is összemérhetetlen más történelmi eseményekkel.
 

[popup][/popup]