”Az ügyészség tétlenül nézi az uszítást”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elképesztőnek tartja az SZDSZ, hogy az ügyészség a közösség elleni izgatás legnyilvánvalóbb eseteiben sem indít hivatalból eljárást – közölte Gusztos Péter.
 

Forrás: MTI

 

 

Ha az ügyészség nem hajlandó ilyen eljárásokat hivatalból elindítani, akkor az SZDSZ készen áll arra, hogy megtegye a feljelentést – fűzte hozzá.

A szabad demokrata ügyvivő szerint a Magyar Köztársaság ügyészsége tétlenül nézi, hogy szélsőségesek – időnként a fizikai erőszakra való bátorításig is eljutva – kisebbségi csoportok ellen uszítanak.

Gusztos Péter szerint a közösség elleni izgatás tankönyvi példája valósult meg az eseményen többek közt akkor, amikor ifjú Schuster Lóránt, az MNF elnöke azt mondta: “Régen a magyarok ácskapoccsal szegezték oda a turbánt az elfogott törökök fejéhez”. Majd azt kérdezte: “El tudjátok-e ezt képzelni a kipával?”

Az összegyűltek a felvetésre hangos igennel feleltek, és a zsidóságot gyalázták – írta a Népszabadság, amely hétfőn Uszítás Tiszaeszláron címmel számolt be a történtekről. A napilap közlése szerint gyűlöletkeltő, antiszemita kijelentés hangzott el a rendezvényen. A rendőrség az MTI-vel közölte: vizsgálatot indítottak a cikk nyomán.

Példaként – a szombati tiszaeszlári esemény mellett – felhozta Morvai Krisztinának, a Jobbik EP-listavezetőjének egy, az SZDSZ-hez írt nyílt levelét, amelyben – mint felidézte – a politikus szervezetten arra szólítja fel saját támogatóit, hogy nyilvánosan inzultáljanak SZDSZ -szimpatizánsokat. Ez egyértelműen jogsértő, amely ellen hivatalból eljárást kellett volna indítania az ügyészségnek – tette hozzá a liberális ügyvivő.
 

[popup][/popup]