Részt vett egy tömegmészárlásban – kitoloncolták a lágerőrt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 83 éves, osztrák Josias Kumpf titkolta az amerikai hatóságok elől, hogy SS-őr volt, mert félt, hogy nem kap vízumot.
 

Forrás: Hírszerző

 

Kitoloncoltak Ausztriába csütörtökön egy volt náci táborőrt az Egyesült Államokból – közölte a washingtoni igazságügy-minisztérium.

A 83 éves Josias Kumpf őrként szolgált az egykor a németországi Sachsenhausenben működő koncentrációs táborban, illetve a trawniki munkatáborban a nácik által megszállt Lengyelországban, valamint több kényszermunkatáborban a megszállt Franciaország területén – tájékoztattak amerikai ügyészek.

A mindeddig Wisconsin államban élt Kumpfról kiderült, hogy 1943-ban részt vett egy lengyelországi tömeggyilkosságban, amelyben nyolcezer zsidó férfit, nőt és gyereket öltek meg egyetlen nap alatt Trawnikiben. Kumpf saját bevallása szerint pusztán őrt állt azon a napon olyan paranccsal, hogy lőjön le minden foglyot, aki megpróbál elszökni az SS-mészárlás elől – olvasható Rita Galvin ügyvezető igazságügyminiszter-helyettes közleményében.

Egy szövetségi bíró korábban megállapította: Kumpf annak idején eltitkolta az amerikai bevándorlási hatóságok elől, hogy SS-őr volt, mert félt, hogy nem kapja meg a beutazási vízumot. Egy 2003-as interjúban úgy nyilatkozott, hogy jugoszláviai otthonából erőszakkal hurcolták el 17 éves korában és őrszolgálatra kényszerítették, de nem vett részt semmilyen erőszakos eseményben.

A kutatók azt állapították meg, hogy Kumpf 1942-ben csatlakozott a koncentrációs táborokat őrző SS egységekhez. A mai Szerbia területén született, 1956-ban Ausztriából vándorolt ki az Egyesült Államokba, és a Wisconsin állambeli Racine-ban telepedett le, 1964-ben megkapta az állampolgárságot. 52 éves amerikai tartózkodása alatt javarészt egy chicagói kolbászgyárban dolgozott, hat gyereke van feleségétől, aki 2002-ben elhunyt.

Az amerikai igazságügy-minisztérium 1979 óta 107 pert nyert meg egykori náci bűnösökkel szemben.
 

[popup][/popup]