“A szabadságharc nem csak a magyarokról szól”

Írta: MTI/Hirszerzo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyarország sokszínűségére hívta fel a figyelmet Március 15-i ünnepi beszédében Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a pártja hivatalos honlapján szombaton közzétett videóüzenetében.

MTI/Hirszerzo.hu

 

 

Fodor Gábor véleménye szerint a szabadságharc titka abban rejlik, hogy különböző népek, nemzetiségek fogtak össze a magyar szabadságért függetlenül attól, hogy milyen származásúak. Példaként említette a lengyel, zsidó, német, osztrák, szerb, román, cigány származású honfitársakat, akik a magyar szabadságért harcoltak 1848-ban.

Elmondta: a vértanúk több mint felének anyanyelve nem magyar volt, németül beszéltek egymással, mégis a magyar szabadságharc hőseiként tartják őket számon. A szabadságharc nem csak a magyarokról szól, hanem ugyanolyan erővel a nemzetiségekről is, akik csatlakoztak és együtt harcoltak a magyar szabadságharcért – tette hozzá.

“Ha magyarok és nemzetiségiek annak idején együtt harcoltak a magyar szabadságért, vajon most, amikor együtt élünk a szabadságban, miért zárnánk ki őket ebből, miért ne emlékeznénk meg együtt a szabadságról és történelmünkről közösen velük” – tette fel a kérdést a pártelnök.

“Ne feledjük el, a színesnek nem a fehér vagy a fekete az ellentéte, hanem a szürke. És mi nem szürke Magyarországot szeretnénk, hanem olyan Magyarországot, ahol a piros-fehér-zöld kokárda mutatja azt a sokszínűséget, amivel ki tudtuk vívni szabadságunkat végre több mint 150 év után” – jelentette ki Fodor Gábor.

[popup][/popup]