A betű ünnepe – Esterházy, Konrád és Spiró Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Február 15-én kezdődött az idén 24. alkalommal megrendezett Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásár, amelyen több mint egy évtizedes szünet után ismét pavilonnal képviseltette magát Magyarország, a magyar könyvkiadás. 

Forrás: Népszabadság

 

 

A három meghívott Kossuth-díjas író, Esterházy Péter, Konrád György és Spiró György beszélgetéseken vett részt, és könyveiket dedikálták. Az eseményen egy évfordulóra is megemlékeztek: Magyarország és Izrael éppen húsz évvel ezelőtt vette fel ismét egymással az 1967-ben, szovjet utasításra megszakított diplomáciai kapcsolatokat.

A jeruzsálemi kongresszusi központban a nemzetközi terem bejáratánál kiemelt helyet kapott a magyar pavilon, a központi elhelyezéssel a szervezők a magyar kultúrának szentelt megkülönböztetett figyelmet jelezték. A pultokon mintegy 500 szép kiállítású könyv reprezentálta a magyar könyvkiadást. Akadt köztük művészeti album, turisztikai kötet, kortárs és klasszikus szépirodalom. A potenciális vevőket sajnos kénytelenek voltak elutasítani a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének jelen levő képviselői, a szabályok szerint ugyanis ők nem árulhatnak, csakis a könyvkiadók “sékelesíthetik” a sikert, ám Magyarországról szokás szerint csakis egy könyvkiadó volt jelen Jeruzsálemben, a vásáron 1999 óta minden évben áruló Múlt és Jövő.

A vendég írók közül Esterházy először utazott a Szentföldre, és mint elmondta, Jeruzsálem teljesen elbűvölte. Hívő keresztényként magukkal ragadták az ősi jeruzsálemi kövek, az Óváros hangulata, amelyet nem tud beszennyezni sem a napi politika mocska, sem a bazár és az olykor félresikerült jelenkori építkezések összes hozadéka. Konrád György már negyedszer járt Izraelben, első alkalommal még a hivatalos vízumok ideje előtt, 1986-ban látogatta meg a zsidó államot, azóta is visszatérő vendég. Tartott már előadást a beer-sevai Ben Gurion Egyetemen, s a Jeruzsálemi Héber Egyetemen néhány éve rögzítették, és atombiztos helyen biztonságba helyezték életének történetét. Spiró György is visszajáró utas, tavaly tavasszal a tel-avivi Kameri Színházban felolvasószínházi előadást rendeztek egyik héberre fordított darabjából, s néhány éve dokumentumfilmet forgatott azokról a helyszínekről, ahol a Fogság című könyve játszódott.

A három író egy bensőséges hangulatú afféle író-olvasó találkozón is részt vett a helyi magyar ajkúak körében, amelyen meséltek alkotásaikról, válaszoltak a feltett kérdésekre. Amosz Ózzal, Izrael jelenleg talán legfontosabb írójával is találkoztak, kirándultak a Holt-tengerhez, és Jeruzsálemben megtekintették a Jad Vasemet.

Mint Lányi Eszter, a tel-avivi magyar nagykövetség kulturális attaséja elmondta, egyéves megfeszített munka eredménye a sikeres magyar könyvvásári bemutatkozás. A tel-avivi nagykövetséget támogatta a Kulturális Minisztérium és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is abban, hogy a magyar irodalom és kultúra méltóképp jelenhessen meg Jeruzsálemben.

(S.ZS.)
 

[popup][/popup]