Az izraeli zsidók többsége nem akar az állami rabbinátus égisze alatt házasodni

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

Ez derült ki egy felmérésből.

Hagyományos haszid esküvő

Ma azonban Izraelben éppen az állami intézményként működő ortodox rabbinátusnak van monopóliuma a házasságkötés terén.

Nem meglepő módon a szekuláris izraeliek támogatják legnagyobb arányban az ilyen fajta vallási pluralizmust. A vallásos cionistáknak csupán 13 százaléka vélekedik így.

A felmérést a Hidus nevű, vallási pluralizmust pártoló csoport készítette el, s ennek eredményét Lag baomer ünnep előtt néhány nappal hozták nyilvánosságra. A kérdés, amit feltettek, a következő volt: „Számos mozgalom és szervezet ajánl egalitárius házasodási lehetőséget, a főrabbinátus keretein kívül. Ezek a szervezetek számos jogot és felelősséget juttatnak a házasulandóknak, amelyeket az állam elismer, mint ahogy elismeri a főrabbinátus égisze alatt házasodók esetében is. Mennyire érdekelné Önt egy ilyen alternatíva, akár saját akár házasulandó gyerekei esetében?”

Egy fokkal kevésbé ortodox esküvő Jeruzsálem óvárosában

A kutatás eredményei szerint a válaszadók 55 százaléka mondta azt, hogy érdekelné egy ilyen alternatíva. A szekuláris izraeliek 81 százaléka válaszolt igennel, a vallásos cionistáknak 13 százaléka, míg az ultraortodox válaszolók körében az érdeklődők aránya éppen nulla százalék volt.

A felmérést végző szakemberek szerint ez az első alkalom, hogy a megkérdezett izraeliek többsége a főrabbinátus keretein kívüli házasságot preferálta. Uri Regev rabbi, a Hiddush vezetője szerint a felmérés eredménye azt mutatja, hogy véget kell vetni a „vallási kényszernek”, ami a főrabbinátus házasságkötés terén meglévő monopóliumából származik.

Fontos, hogy Izrael Állam vezetése nyissa ki a szemét és a szívét, és végre megértse: eljött az ideje annak, hogy véget vessünk a vallási kényszernek és minden párnak lehetővé tegyük, hogy olyan házassági ceremóniát válasszanak, ami a hitük és életmódjuk szerint a legközelebb áll hozzájuk.”

Izraelben jelenleg csak az ortodox szertartás szerinti esküvőt ismeri el az állam. Ez érvényes a vegyes vallású, ill. a meleg párok esetében is, akik így elesnek a házasság lehetőségétől. Azok a zsidók, akik ily módon nem házasodhatnak a vallási hagyományok szerint, kénytelenek e célból külföldre utazni. A legnépszerűbb ilyen célpont Ciprus, a legközelebb fekvő (nem moszlim) ország.

Az ifjú pár a levegőben

Ezen túl több százezer izraeli él házasság nélkül, élettársi kapcsolatban, melyet héberül a „yeduim betzibur” (kb. közös jogviszony) néven emlegetnek: az ilyen kapcsolatot a bíróság elismeri, és bizonyos jogokkal ruházza fel a kapcsolatban élőket: jogosultak egymástól örökölni és gyerekeiket közösen nevelni.

A baloldali Merec, Cionista Unió és a Jes Atid pártok szavazóinak 80 százaléka támogatta a kutatók által megfogalmazott javaslatot. A jobboldali, de világi Jiszrael Beiténu (Avigdor Liberman pártja) szavazói 74 %-ban pártolták a javaslatot. Ez utóbbi párt elsősorban a volt Szovjetunióból bevándorolt zsidók körében népszerű – márpedig köztudott, hogy a köreikben igen magas arányban előforduló vegyes házasságok következtében sokan közülük ortodox nézőpontból nem tekinthetők zsidónak, házasodni a hagyományos keretek közt nem tudnak, így szívesen lemondanának az ortodox rabbinikus kontrollról.

A jobboldali Kulanu, ill. a Likud párt szavazói 57, ill. 47 százalékban pártolják a javaslatot, a vallásos cionista Bait Jehudi párt szavazói pedig 36 százalékban álltak az ölet mellé. Az ultraortodox Sasz, ill. Egyesült Tóra Zsidóság hívei között egyetlen sem akadt, aki a javaslat mellé állt volna.

Lag Baomer ünnepe szombat kimenete után kezdődik és hagyományosan a házasodási szezon kezdetét jelenti.

A Times of Israel cikke nyomán: jég

Címkék:esküvő, ortodox, rabbinátus

[popup][/popup]