Olvasóink írják

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Egyéb

Hangverseny Galántán

A Csemadok galántai területi választ­mánya a művelődési központban kon­certet rendezett a rechovoti Haderei-Ron és a galántai Kodály Zoltán vegyes kar részvételével. A sikeres előadáson meg­jelentek hittestvéreink Nyitóról, Érsekújvárról, Pozsonyból, és részt vett rajta a helyi lakosság, a szlovák parlament ma­gyar képviselője és a város polgármeste­re. E hangversenynek az volt a jelentősé­ge, hogy mindkét énekkar magyarul és ivritül énekelt, és ilyen közös kulturális rendezvény nem volt 1948 óta.

Schulz Adolf hitközségi elnök Zidovská nábozenská v Galante

Joszke Brosh-emlékerdő

Ki ne ismerte volna Jozef Brosht, aki a Szochnut vezetője volt Budapesten. Ő volt az, aki elsőnek hitt abban, hogy a Szochnutnak van helye Magyarorszá­gon, hogy a magyar zsidó fiatalok nem vesztek el Izrael, a zsidóság számára.

Szívvel-lélekkel hitt a munkájában. Talán ez az oka annak, hogy annyiunk életét megváltoztatta. Hitet adott, hogy érdemes dolgozni egy igaz ügyért. Erőt, hogy higgyünk. S kitartást, hogy erőnk ne apadjon el.

Augusztusban volt három éve, hogy hazatért Izraelbe, s nem sokkal utána hunyt el. Régóta tervezzük, hogy fákat ültetünk emlékére Izraelben. Végre mindent megszerveztünk, s már csak a hely eldöntése maradt hátra, amikor a tragikus hírt kaptuk, hogy Izraelben minden eddiginél súlyosabb erdőtűz pusztított.

így arra kérünk mindenkit, aki ismer­te Joszkét, hogy emlékét ne csak lélek­ben tartsuk meg hanem tegyük mara­dandóvá, s ültessünk fákat az elpusz­tultak helyére. Egy fa ára 500 Ft. Az adományt (megjegyezve, hogy azt a Joszke Bosh-emlékerdőre szánták) a 208-21193 számú bankszámlaszámra le­het befizetni.

A Joszke Brosh-emlékerdő szervezői nevében

Peresztegi Ági

Miért ne az Ajax?

Háromszor elolvastam a „Szkinhedek Dávid-csillaggal” című cikküket. De máig sem tudok rájönni arra, hogy ezt ma­guktól találták ki vagy a Magyar Fórum­ból vették át másodközlésre?*

Miért fáj a Szombatnak az, hogy Euró­pában akad egy nagycsapat, az Ajax Amszterdam, amelynek szurkolótábora tudatosan vállalja a csapat zsidó múltját és jelenét? Miért fáj a Szombatnak az, hogy ezek a – kétségkívül nem a sváj­ci nevelőintézetekből kikerült – fiata­lok, mógendávidos zászlóikkal, sáljaikkal végigbumlizzák Európát?

Én, ha Szombat volnék, sokkal in­kább arról írnék, hogy Debrecenben – az Ajax testvérgyökerű magyar csapa­tának, az MTK-nak legutóbbi mérkőzé­sén – 8000 magából kivetkőzött szur­koló két órán keresztül, habzó szájjal zsidózott…

Mihancsik Zsófiának van egy alapve­tő, szociológiai igényű riportkötete az MTK-jelenségről (ha tetszik, Ajax-jelenségről). Ezt kellene további írásokkal ki­bontani, mígnem eljön egy olyan kor, mint Hollandiában, hogy egy zsidó csa­pat szurkolóinak ne kelljen félniük, behúzott nyakkal kushadniuk, hanem bát­ran kibonthatják Dávid-csillagos lobo­góikat.

Mollát Ferenc Budapest XI., Baranyai u. 25.

* Írásunk a Forward című New York-i zsidó heti­lap cikke alapján készült.

Címkék:1995-11

[popup][/popup]