Zsidók tömeges kivégzésére készültek terroristák Prágában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Elrabolták és felrobbantották volna áldozataikat

2006. október A Mlada Fronta Dnes országos cseh lap értesülései szerint iszlám terroristák arra készültek, hogy túszul ejtenek több tucat zsidót Prágában, majd kivégzik őket. A cseh miniszterelnök és más kormánytisztviselők megtagadták a további információk kiszolgáltatását.

“A külügyminisztérium tisztában van a muszlim terroristák azon törekvéseivel, miszerint támadásokat intéznének izraeliek és zsidó közösségek ellen mindenütt a világban, épp ezért minden lehetséges megelőző intézkedést megteszünk azért, hogy ezt megakadályozzuk” – mondta az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Mark Regev a “Hadsereg Rádióban”.

A nyilatkozat akkor hangzott el, amikor fény derült rá, hogy a cseh hírszerzés megakadályozott egy zsidók tucatjai ellen irányuló, prágai zsinagógában tervezett merényletet.

A Mlada Fronta Dnes című vezető balliberális cseh lap hírszerzés-közeli forrásokból értesült a meghiúsított tervről. Ezek szerint az elrabolt polgárokat a prágai zsinagógába zárták volna, a terroristák teljesíthetetlen követelésekkel álltak volna elő, majd pedig felrobbantották volna az épületet az összes bent tartózkodó emberrel együtt.

A lap arról nem számolt be, hogy bárkit letartóztattak-e, vagy hogy pontosan kik voltak a merénylők.

Pontosan azt sem lehet tudni, mik lettek volna a terroristák követelései, egyes találgatások szerint azonban többek között azt akarták volna elérni, hogy az amerikaiak hagyják el Irakot, illetve hogy Washington ne támogassa tovább Izraelt a közel-keleti konfliktusban. Ezt azonban a cseh kormány tagjai nem erősítették meg.

Iszlámista merénylet veszélye miatt Prágában még szeptember 23-án vezettek be szigorított biztonsági intézkedéseket, amelyek még ma is érvényben vannak. Akkor a kormány fegyveres őrséget vezényelt az utcákra és több tucat épület köré a cseh fővárosban, miután a biztonsági szolgálat arra figyelmeztetett: egy meg nem határozott merénylet várható a közeljövőben. Ennél pontosabbat azonban senki nem közölt.

A cseh miniszterelnök, Mirek Topolanek és más kormánytisztviselők megtagadták a további információk kiszolgáltatását a Prága ellen készülő merénylettel kapcsolatban, Topolanek azt mondta: “Nem vagyok felhatalmazva, hogy bármit mondjak ezzel az üggyel kapcsolatban.”

(Forrás: Jerusalem Post, Israel Insider, Radio Prague)

Forrás: www.hirszerzo.hu

Címkék:online

[popup][/popup]