Zsidó televízió Párizsban

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Zsidó televízió Párizsban

Évtizedek óta nézhetők zsidó témájú műsorok a francia állami és területi televí­ziók különböző csatornáin, márciusban azonban önálló adó indult, a Television Francaise Juive. Húsz munkatárssal láttak a feladathoz az államtól kapott évi 25 millió frank (hozzávetőlegesen 350 millió forint) támogatással; a költségek na­gyobb hányadát pedig a hirdetések és jelentős vállalatok támogatása biztosítja.

A Television Francaise Juive a napi többszöri hírszolgálatában az aktuális, ál­talános bel- és külföldi események mellett beszámol Izrael és a világ zsidó kö­zösségeinek eseményeiről. A zenei adásokban egyaránt szerepel liturgikus, klezmer és afrikai eredetű népzene, valamint zsidó komponisták művei: az operától a rockig.

A párizsi szerkesztőket segíti, hogy már működik stábjuk Jeruzsálemben, Londonban, Kölnben. Az adások a műhold közvetítésével foghatók francia Ka­nadában és Izraelben, ahol százezren értenek franciául.

Keresik a kapcsolatot az egyes országok televíziós zsidó szerkesztőségeivel, hogy a nem távoli jövőben többnyelvű diaszpóra-televízióvá fejlődhessenek.

Címkék:1998-04

[popup][/popup]