Vitáznak Kolumbusz származásáról

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Múlt-Kor

2007. november 21. Kolumbuszról a közvélekedés úgy tartja, hogy Genovában született egy takács gyermekeként. Sokan azonban nemesebb származást tulajdonítanak neki, s egy portugál herceg fiának tartják. Egyes kutatások szerint kikeresztelkedett zsidó vagy katalán lázadó lehetett. Meglehet, hogy a felfedező szándékosan rejtegette múltját.

DNS-mintákkal vetélkednek

   
  Kolumbusz Kristóf  

Kolumbusz életének első éveiről csak igen kevés adat áll rendelkezésre, nem csoda, hogy ilyen sokféle elmélet született a származásával kapcsolatban. 2004-ben Dr. Jose A. Lorente spanyol genetikusnak sikerült DNS-töredékeket kivonnia a Kolumbusz csontjait rejtő sevillai sírból. Azóta amatőr történészek, kormánytisztviselők és különböző nemzetiségű, önjelölt Kolumbusz-leszármazottak zaklatják, hogy írja újra a felfedező származásáról eddig ismert történetet.

Még az olasz származás hívei is beismerik, hogy csak igen keveset lehet tudni a nagy felfedező legelső éveiről, s valószínűleg szándékosan rejtegette múltjának nyomait. Mindenesetre Kolumbusz partraszállásának évfordulója (október 8.) minden évben ráirányítja a figyelmet a felfedező rejtélyes életére.

Mindenki szeretne DNS-mintát adni

Abban általános az egyetértés, hogy létezett egy genovai Cristoforo Colombo. Születéséről és első éveiről maradtak feljegyzések, de ezek nem jelentenek egyértelmű kapcsolatot azzal a férfival, aki 1492-ben átkelt az Atlanti-óceánon. Az életére utaló apró jelek mind a dél-európai tengerparthoz kötődnek. Volt néhány katalán nyelvű könyve, és egyesek szerint a kézírása is katalán származásra utal. Portugál nemesasszonyt vett feleségül, kasztíliai nyelven írt, leveleit pedig zsidó ornamentikával díszítette. Egyértelmű bizonyítékot csak genetikai összehasonlítással lehetne szerezni.

Az állítólagos spanyol, olasz és francia leszármazottak százai hajlandók mintát adni a vizsgálat kedvéért. “Büszkék lennénk, ha kiderülne, hogy Amerika felfedezője katalán volt” – mondta Jordi Colom, egy helyi televízióállomás munkatársa a New York Times-nak, miután mintát adott annak az állításnak a bizonyítására, hogy Kolumbusz Katalóniában született.

Az olasz Renato Colombo azonban, aki szintén adott DNS mintát, másképp vélekedik: “Soha nem volt kétséges, hogy Kolumbusz Liguriából származik. Személyiségjegyei – ragaszkodása a pénzhez, eltökéltsége – egyértelműen egy genovaira utalnak.” Mindkét név – Colom és Colombo – “Kolumbuszt” jelent, és mindketten olyan Y kromoszómával rendelkeznek, amely gyakorlatilag nem változott a 15. század óta. Ha bármelyikük Y kromoszómája megegyezik Kolumbuszéval, akkor azzal valóban eldönthető, hogy az apai vonal olasz vagy katalán származású.

Francesco Albardaner barcelonai építész könyvet készül írni Kolumbuszról, de – mint mondja – “ez addig nem lehetséges, amíg a származás kérdése el nem dőlt”. Három hónap alatt 2000 Kolumbusz nevű emberrel vette fel a kapcsolatot, és 225-öt sikerült rábeszélnie, hogy jöjjön el a Kolumbusszal foglalkozó barcelonai kutatóközpontba. A Granadai Egyetemen dolgozó Dr. Lorente és római kutatók jelenleg 100 olasz DNS-mintát vizsgálnak.

A portugál zabigyerek lehet a befutó

Kolumbusz katalán származásának bizonyítása felboríthatja a felfedező nemzetiségéről, társadalmi helyzetéről, vallásáról és motivációiról eddig vallott nézeteket. Sokan azonban időpocsékolásnak tartják a kutatást, mert – legalábbis úgy vélik – biztosan tudják, ki volt Kolumbusz igazi apja.

Nemrég felkérték Lorente professzort, hogy végezzen apasági tesztet a Mallorcán eltemetett Vianai Károly herceg maradványaiból, akinek 500 évvel ezelőtt egy Colom nevű asszonytól fia született. A herceg DNS-mintái mellett a portugál királyi ház két élő tagja is adott mintát Dr. Lorentének: Braganza herceg és Ribeira Grande gróf, akik azt állítják, hogy Kolumbusz egy portugál herceg házasságon kívüli kapcsolatából származott. “Felejtsék el az olaszokat, felejtsék el a spanyolokat” – mondta Jose Ribeira gróf, aki tavaly részt vett egy Kolumbusz-szobor felavatásán a portugáliai Cuba városában, amelyet a helyiek Kolumbusz születési helyének tartanak.

A Kolumbusz csontjaiból vett DNS-minták tehát annyira értékesek, hogy az időközben nemzeti elfogultsággal és az adatok eltitkolásával is megvádolt Dr. Lorente szerint nem szabad kétséges kísérletekre pazarolni. A bizonyítást még bonyolultabbá teszi, hogy a katalán Colomok és a genovai Colombosok mintái olyan szoros egyezőséget mutatnak, hogy csak az Y kromoszóma segítségével nagyon nehéz megkülönböztetni őket. Az utóbbi időben rengeteg találgatás szárnyra kapott, miszerint Lombardia, Ibiza és Észak-Afrika lehet Kolombusz szülőhelye. “Nagyon sajnálom, hogy a történészek mind a DNS-vizsgálattal akarják bizonyítani feltevéseiket. De a genetikusnak időre van szüksége” – nyilatkozta Dr. Lorente.

Meglehet, hogy a Kolumbusz csak egy felvett név volt, és az egész eredetvita hiábavaló. Valójában egy titokban maradt házasságtörés is megszakíthatta az Y-kromoszóma és a családi név összefüggését. A DNS-vizsgálat eredménye után pedig újabb megválaszolatlan kérdések kerülnek majd előtérbe: mi van akkor, ha a Colomok Genovába költöztek, vagy a Colombosok Barcelonába? Egy cseppnyi önirónia nélkül tehát nem is boldogulnának az eredetkutatók: “A vizsgálat talán Katalóniára irányítja a figyelmet, de lehet, hogy teljesen kizárja a területet. Lehet, hogy Kolumbusz DNS-e teljesen különbözik a többi mintától, és kiderül, hogy a Marsról származik. Akkor aztán abbahagyom a kutatást” – mondta Albardaner.

[popup][/popup]