Világzene korlátok nélkül

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 27. Földrajzi és stiláris korlátok nélküli nyitottság jellemzi a Sziget, idén iWiW-re keresztelt Világzenei Nagyszínpadának repertoárját. A jubileumi Szigeten – augusztus 8-15-ig – ezen a helyszínen hallhatunk afropopot Maliból, klezmert New Yorkból, roma rezeseket Romániából és megannyi változatos zenét a világ minden tájáról.

Napjaink egyik „legütősebb” ütőegyüttese, a japán Gocoo először jár Magyarországon, ünnepélyes és felkavaró nyitást ígérve az iWiW Világzenei Nagyszínpad programjának. Majd fellép a kubai zene egyik alapintézménye, a Sierra Maestra zenekar, melyet Juan de Marcos González azzal a céllal alapított 1976-ban, hogy a húszas-harmincas évek legnépszerűbb zenei stílusát, a sont felfrissítse és újra átütővé tegye. Franciaországból érkezik a gnawa-hagyomány transzát forradalmasító Orchestre National de Barbés.  Ellátogat idén a Szigetre Maliból Salif Keita, az afropop történelmi királya, a Manding Birodalmat alapító Szundjata Keita nemesi leszármazottja.

A mambo, a ska, a rumba, a son és a reggae elképesztő összeboronálásából született a Ska Cubano, s most a Szigeten is bemutatják ezt a ritka szórakoztató fúziót. Az iWiW Világzenei Nagyszínpad vendége lesz a mali blues és a pszichedélikus villanygitározást szenzációsan elegyítő Tinariwen.  Szintén ezen a színpadon, nosztalgikus-keserédes dalaival lép fel a Zöld-foki-szigetek mezítlábas zenei nagykövete, Cesaria Evora.

A kilencvenes évek elején utcazenekarként portyázott a Mau Mau, kika Szigeten 2000-ben, a Világzenei Nagyszínpad indulásakor játszottak utoljára, így már nagyon időszerűvé vált ez a repeta. Jamaicából jön minden idők leghíresebb ska zenekara, a Skatalites és Franciaországból érkező vendég lesz a rai-rock-teremtő Rachid Taha. 

A Klezmaticsból ismert Matt Darrieu kvartettje, a klezmer és a Balkán zenéjét összefonó Paradox Trio a kilencvenes évek közepén futott be New Yorkban, s most Budapest közönsége is élvezheti zenéjét. Itt lesz a Szigeten a világ legjobb roma énekeseit felvonultató romániai Fanfare Ciocarlia rezesbanda. Idén saját zenekarával érkezik a Szigetre a kameruni szaxofon-legenda. Manu Dibango.

Az afrikai reggae alapzenekarának számító Alpha Blondy napjainkig több mint egy tucat albumot készített, olyan korongokkal gazdagítva a reggae-rajongók gyűjteményét, mint a Massada, a Grand Bassam Zioin, a The Prophet és az Akwaba. Egy igazán komoly ember komoly koncertje előtt állunk a Szigeten: New Yorkból jön a kilenc Grammy-díjat jegyző Eddie Palmieri salsazenekara.

A Bogota-London-tengelyen működő Sidestepper az angol Richard Blair és a kolumbiai Ivan Benavides közös vállalkozásaként eddig három albumot készített (More Grip, 3AM: in beats we trust, Continental) a salsa, a cumbia és a drum ‘n’ bass szentháromságának jegyében. Norvégiából jön Mari Boine, a lapp zenekultúra múltjának és jövőjének mágikus hírnöke. A világzenei helyszín fellépője lesz Sergent Garcia, a raggamuffin és a salsa ötvözetéből alkotott „salsamuffin” műfajteremtője.

A Motion Triót 1996-ban alakította meg Janusz Wojtarowicz Krakkóban, azzal a küldetéssel, hogy olyan hangot teremtsenek, ami a harmonika-bizniszben reveláció. Elementáris ska-punk csapásaival Szentpétervárról érkezik a világzene helyszínére a Leningrad. S Finnországból érkezik a kareliai női énekes hagyományt boszorkányos tűzzel perzselő Varttina.

És ne feledkezzünk meg a hazai fellépőkről. Az iWiW Világzenei Nagyszínpadán lép fel majd a Besh o droM, a magyar-orosz Baba Yaga, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Söndörgő, a Muzsikás, a Szájról szájra és a Napra zenekar is.

(Forrás: www.budapest.hu)

[popup][/popup]