Varsó lezárta a Demjanjuk elleni vizsgálatot

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Origó

2008. május 21. Bizonyítékok hiányában lezárta a náci múlttal gyanúsított John Demjanjuk elleni vizsgálatot a fasizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) – közölte az intézet szóvivője.

Az ügyet tavaly karácsony előtt tették ad acta, mert nem gyűlt össze elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a férfit felelősségre vonják – pontosított Anna Galkiewicz, az IPN egyik ügyésze.

A 88 éves, ukrán származású Demjanjuk az Egyesült Államokban él, de náci múltja miatt hat éve megfosztották amerikai állampolgárságától, hétfőn pedig elutasították a választott hazájából való kiutasítása ellen beadott fellebbezését. Ügyében jelenleg patthelyzet van, az Egyesült Államokból nem tudják kitoloncolni, mert nincs olyan állam, amely befogadná.

Kálváriája húsz éve kezdődött, amikor az egykori treblinkai haláltábor túlélői felismerni vélték személyében a koncentrációs tábor “Rettenetes Ivánként” emlegetett egyik kínvallatóját. Az Egyesült Államok kiadta Izraelnek, ahol előbb halálra ítélték, később azonban az izraeli legfelsőbb bíróság felmentette, mert az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB archívumában talált dokumentumok alapján “Rettenetes Ivánt” egy másik személlyel, Ivan Marcsenkóval azonosították.

Az IPN ötéves vizsgálata során fény derült viszont arra, hogy Demjanjuk egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, és őrként teljesített szolgálatot a majdaneki, a sobibori és a Treblinka II. megsemmisítő táborokban.

A Simon Wiesenthal Központ továbbra is szorgalmazza Demjanjuk felelősségre vonását.

[popup][/popup]