Trianon átka

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Kepecs Ferenc/Népszava

2008. június 4. Nyolcvannyolc éve, 1920 június 4-én írták alá a trianoni szerződést, huszadik századi magyar történelmünk traumatikus dokumentumát. Ennek alapján területünk kétharmadát elcsatolták, nemzettársaink több mint harminc százalékát pedig kisebbségi sorba kényszerítették. Nyilvánvaló történelmi igazságtalanság volt. Kierőszakolói többnyire még csak kísérletet sem tettek a nyelvi határok figyelembe vételére. Nem a népek önrendelkezési joga és nem a méltányosság döntött, hanem a nyers katonai erő.

   
  A csorvasi emlékmű  

A diktátum legfőbb előzménye az első világháborús vereség volt, de – a revizionista jobboldal minden utólagos magyarázkodása ellenére – ebbe a rubrikába tartoznak a dualizmuskori magyar elit erőszakos asszimilációs törekvései, az ezek ellen tiltakozókat sújtó megtorlások és a többi etnikumot sértő dzsentri gőg is. A kisebbségbe szorult magyarok részben ezt kapják vissza, mind a mai napig. Az egyik irányú igazságtalanságot egy másik irányú igazságtalanság követte.

Trianon – bár, ismételjük, igazságtalan volt – immár több, mint hat évtizede visszacsinálhatatlan, mégpedig erkölcsi szempontból is. Erről ugyanaz a magyar elit gondoskodott, amely 1918 előtt okot vagy ha úgy tetszik, ürügyet adott rá. Mégpedig azzal, hogy a diktátumot érvénytelenítendő a világtörténelem legsötétebb hatalmával, a náci Németországgal szövetkezett. Ezzel részese lett mindazon bűnöknek, melyeket e hatalom elkövetett, olyan bűnöknek, melyek súlya összehasonlíthatatlanul nagyobb Trianonénál is. Áldozatul dobta oda például saját országának több mint nyolcszázezer zsidó vallású vagy származású lojális állampolgárát, melyek közül hatszázezer az életével fizetett ezért az alkuért. És még csak nem is arról van szó, hogy ezt az elit minden tagja afféle szükséges áldozatként, sajnálkozva tette volna – hiszen igen sokan profitáltak belőle.

Azon – szerencsére kevesek – akik ma akarnák visszacsinálni Trianont, nem számolnak sem az előzményekkel, sem a mai körülményekkel. Jelszavaikkal mindenütt a magyarellenes nacionalistákat látják el szellemi munícióval, leginkább azoknak ártva, akikre hivatkoznak: a határon túli magyaroknak.

[popup][/popup]