Szombat Szalon a Vigadóban

Írta: M. I. - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Nem bánták meg, akik június 14-én ellátogattak a Vigadó Galériába. A Thury Levente kerámikus művész alkotásai között megrendezett Szombat Szalon azoknak is emlékezetes marad, akik a majd kétszáz fős tömeg miatt a kényelmes széksorokból kirekedve, a fal mellett szorongva nézték-hallgatták végig Charles Fenyvesi: Mikor kerek volt a világ című könyvének premierjét. Mindenki ott volt, aki „számít”, sőt még az is, aki nem… A kezdést megelőzően a könyvárusító pult melletti tolongásban meglepve fedeztük fel a hírhedt író-politikust, a vasárnap reggeli jegyzetecskék szerzőjét.

*

Raj Tamás bevezetőjében egy kis héber szóelemzéssel lepte meg a hallgatóságot. A kabbalisták módszereibe bepillantást engedve elemezte az ADAMA (föld), az ÁDÁM (ember), és a DÁM (vér) szavak közösgyökerűségét, rámutatva ezzel a zsidó embernek a földhöz való ősi ragaszkodására. Utána Kozma György szórakoztatta a közönséget performance-ával. „A zsidók már ötezer éve tudják, hogy hogy ityeg a fityeg.” – fejezte be szellemes paraboláját a hallgatóság derültsége közepette. Szántó T. Gábor a két unokatestvért, Fenyvesi Károlyt és Thury Leventét interjúvolta életükről, családi kapcsolataikról, arról a szabolcsi földműves zsidó dinasztiáról, melynek sorsa összefonódott a híres kállói rebbe, Eizik Taub történetével.

*

Valóban léteztek zsidó parasztok Magyarországon? – hallhattuk az ironizáló kérdést. A Schwarczok története arról a sok ezer vidéki zsidó családról is szól, akiknek emlékét Auschwitz hamuja fedi. Akikről már soha nem írnak könyvet. Akiknek ízes, a magyarokéhoz sok ponton kapcsolódó folklórját bizonyos körök szívesen elfelejtenék, hogy az ismét kiújult népi-urbánus vitában a zsidóságot nemzetietlennek kiálthassák ki. A közel negyven éve Amerikában élő farmer-újságíró Charles Fenyvesi markáns egyéniségére, ízes magyar nyelvezetére emlékezni fognak azok, akik végighallgatták. A Kézdy György felolvasásaival tarkított délutánon igazi „pozitív” zsidót ismerhettünk meg Fenyvesi személyében, aki töretlenül hisz ma is a zsidó és a magyar nép intim békéjében, melynek zálogát a két nép több évszázados békés, alkotó együttélésében látja.

M. I.

Címkék:1992-09

[popup][/popup]