Rágalmazók

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Vélemény

A szellemi vagonlakók lapja, amelynek szerkesztői számára a korona is csak addig szent, amíg rágalmazásaikért jól megfizetik őket, már megint csúsztatnak, hazudnak, félretájékoztatnak. Szándékosan nem írom a lap nevét, miért csinálnék neki reklámot.

Legutóbb például ezek az iraki-magyar barátságot éltették, még tüntetni is elmentek az amerikai és az angol nagykövetség elé. Ez nem is lett volna nagy baj, hiszen demokrácia van, és az egyszerű irakiak ugyanúgy áldozatai voltak ennek a háborúnak, mint a szövetségesek halottai, sebesültjei. A baj az, hogy ezzel a gesztusukkal Szaddámnak csináltak reklámot, nyilván őt akarták támogatni.

Máskor meg azt írták, hogy az 1983. október 23-i merényletről tudott a Moszad, de nem figyelmeztette az amerikaiakat, és ezért sikerülhetett 241 amerikai katonát megölni. A hírből annyi igaz, amennyi a jereváni rádió tudósításaiból. Valóban, ebben az időpontban egy lőszerrel megrakott teherautó, áttörve egy libanoni katonai tábor sorompóját, felrobbantotta a tábor egy részét, és súlyos károkat okozott. Az US Marine táborbeli tragédiájáról, az akkor még arabok iránt elfogult Népszabadság is megemlékezett, megírván, hogy a PFSZ magára vállalta a tettet.

Ezek után mit talált ki Victor Ostrovsky? Szerinte egy halálra szánt fanatikus zsidó kém ült a volánnál, és az követte el az öngyilkos, gyilkos tettet. A tények a szerzőt nem zavarják, még a kétes dicsőséget is elveszi a PFSZ-től.

Nos, Ostrovsky, aki állítólag a Moszadban szolgált, 300 oldalas könyvben számolt be az ilyen és ehhez hasonló élményeiről. Kanadában könyvét betiltották, a cikk névtelen, „bátor” szerzője szerint izraeli sugallatra.

Ostrovsky hazugságáról A fele sem igaz tv-vetélkedő jut eszembe. A XX. század eleje óta különösen divatba jött ez a játék. Goebbels és Sztálin tökéletesítették. Lényege, hogy a rágalmakat és hazugságokat magabiztosan és sokszor kell hangozgatni, s az eredmény nem marad el. Nos, nekünk is vannak erről tapasztalataink, de mint kiderült, az igazságot sokáig elleplezni nem lehet.

Ne írj erről a témáról, figyelmeztettek barátaim, hiszen ezzel csak nekik csinálsz reklámot. De ezzel nem érthetek egyet, mert a hallgatással még inkább felbátorodnak a hírferdítők, és persze a demokrácia sem azért van, hogy a rágalmak nyilvánosságot kapjanak. Alapvető érdekünk, hogy minden hazugságot megcáfoljunk, nem szabad hallgatni sem most, sem holnap.

Címkék:1991-04

[popup][/popup]