Paul Lendvai: agresszív és népes a magyar újnáci tábor

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Híradó

2007. november 8. A magyar származású publicista most a zsidóellenesség kezeléséről fejtette ki a véleményét. A zsidóellenesség kezeléséről – egyik oldalon a jelenséggel szembeni fellépésről, a másikon a szándékos tétlenségről – írt kommentárt Paul Lendvai a Der Standard liberális osztrák napilap csütörtöki számában “A tapintatos hallgatás” címmel.

A holokausztot túlélt magyarországi zsidók mind gyakrabban játsszák – akárcsak a harmincas években – a támadási célpont szerepét a csőcselék dühe számára, anélkül, hogy a régi-új antiszemitizmus általános felháborodást váltana ki – vélekedett a Der Standard kommentátora.

A magyar születésű ausztriai publicista belgrádi, antwerpeni, prágai és budapesti példát hozott fel annak megvilágítására, milyen reakciót vált ki a társadalomból az antiszemitizmus jelensége, és milyen magatartás jellemző a hatóságokra. Egyebek között megemlítette, hogy amikor cseh újnácik a közelmúltban menetet akartak szervezni a “kristályéjszaka”, a németországi zsidóellenes pogrom 69. évfordulójára a prágai zsidó negyedhez, Václav Klaus államfő a felvonulás ellen emelte fel a szavát. Visszautasította a passzivitást ebben a kérdésben, hangsúlyozva, hogy a történelem nem ismételheti meg önmagát.

Másképp fest a helyzet Magyarországon, ahol Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége él – jegyezte meg a szerző. Emlékeztetett a Neue Zürcher Zeitung tudósítójának közelmúltbeli megállapítására, amely szerint az agresszív és népes magyarországi újnáci táborra a legszélsőségesebb antiszemitizmus jellemző Kelet-Európában.

Lendvai beszámolt arról is, hogy huszonöt tekintélyes teológus és tudós nyílt levélben fordult a református egyház vezetőségéhez, követelve, hogy nyilvánosan ítélje el ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész október 23-i fellépését.

Az illetékes protestáns püspök és kollégái azonban hallgatnak – írta a szerző. Tudósítása szerint a lelkész az 1956-os forradalom évfordulóján egy nyíltan antiszemita és rasszista rendezvényt szervezett a főváros szívében.

[popup][/popup]