Pártfinanszírozási ügy – Ariel Saron fiának börtönbe kell vonulnia

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HVG

2008. január 29.

A jövő hónapban börtönbe kell vonulnia Omri Saronnak, Ariel Saron volt izraeli kormányfő egyik fiának, hogy letöltse az illegális pártfinanszírozásért reá kirótt hét hónapos szabadságvesztést.

Az ítélet azt követően emelkedett jogerőre, hogy az izraeli legfelsőbb bíróság hétfőn helybenhagyta egy tel-avivi fellebbviteli bíróság még tavaly nyáron hozott döntését.

Omri Saront, aki korábban a jobboldali Likud párt parlamenti képviselője volt, 2006 februárjában első fokon kilenc havi szigorított börtönbüntetésre és 65 ezer dollár pénzbírságra ítélték, mert törvénytelenül gyűjtött pénzt apja politikai kampányához, okiratot hamisított és hamisan tanúskodott.

Ezt az ítéletet Omri Saron túl szigorúnak tartotta, és megfellebbezte azt. A másodfokon eljáró bíróság azonban júniusban nem adott helyt a felmentési kérelmének, de a büntetés időtartamát hét hónapra csökkentette. A legfelsőbb bíróság most ezt a verdiktet szentesítette.

Az elítéltnek tulajdonképpen már két évvel ezelőtt meg kellett volna kezdenie büntetése letöltését, de akkor bírái elnézőek voltak vele szemben, mert apja egy hónappal korábban egy agyvérzést követően kómába esett. Ezért Omri Saron szabadlábon maradhatott, hogy beteg édesapját ápolja.

[popup][/popup]