Országos antifasiszta szervezetet állítanának szembe a gárdával

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. január 22. Szabó János volt kisgazda agrárminiszter üdvözli a Magyar Gárdát, amelynek jelenléte szerinte visszatartó erejű a “cigánybűnözéssel” szemben.

Erről a politikus-ügyvéd, aki 1990-ben a Független Kisgazdapárt jelöltjeként szerzett országgyűlési mandátumot és a földművelésügyi miniszteri tisztséget 1993-1994-ben töltötte be, a győri önkormányzat közigazgatási bizottságának külső tagjaként beszélt a testület múlt heti ülésén – írta a Kisalföld keddi száma az ülés jegyzőkönyvére hivatkozva.

A lap közölte: a közgyűlés Pádár László szocialista önkormányzati képviselő, a Cigányok Érdekvédelmi Szövetségének megyei elnöke indítványára csütörtökön tárgyal arról, hogy az önkormányzat elhatárolódik-e a Magyar Gárdától. Az előterjesztéssel múlt héten foglalkozott a képviselő-testület közigazgatási bizottsága. Az ülés hivatalos, tartalmi jegyzőkönyve került a lap birtokába. Eszerint Szabó János arról beszélt, hogy a civil szerveződéseket és a civil kurázsit mindenki támogatja és ilyen civil kurázsi a Magyar Gárda is.

Statisztikai adatokkal próbálta szemléltetni a cigányok által elkövetett bűncselekmények arányát és úgy fogalmazott: azok döntő hányada vagyon elleni, tehát amit a lakosság nagy többsége felhalmoz, azt a kisebbség jogtalanul fogyasztja. A politikus jelezte, nem érti a szervezettel kapcsolatos félelmeket, hiszen a gárda nem rendezett pogromot a cigányok ellen. Megjegyezte: a cigány fajt nem lehet általánosságban elítélni, de a tendenciát meg kell állítani. Kifejtette azt is: két megoldás létezik a probléma kezelésére, az egyik a kiirtás, a másik az eltartás. Szerinte miután az előbbi szóba sem jöhet, marad az utóbbi, az eltartás.

A lap újságírója megszólaltatta Szabó Jánost, aki kijelentette: a tartalmi jegyzőkönyv hűen adja vissza az általa a bizottsági ülésen megfogalmazottakat. A Kisalföld úgy tudja, Szabó János győri ügyvéd a városi közgyűlés közigazgatási bizottságába politikai alku nyomán került be, miután a 2006-os országgyűlési választások második fordulója előtt az utolsó pillanatban visszalépett a fideszes Szakács Imre javára. Szabó János a legutóbbi parlamenti választáson nem párttagként a Magyar Demokrata Fórum színeiben indult a győri kettes számú választókerületben – írja a lap. (MTI) A Magyar Antifasiszta Liga közleményben hívta fel “az ország közvéleményét, hogy minden lehető módon tiltakozzon a Magyar Gárda ellen. Felhívjuk humánusan és józanul gondolkodó honfitársaink figyelmét, hogy az újnyilas jelenségek elleni gyakorlati cselekvés halogatása egyenlő a velük vállalt hallgatólagos cinkossággal. Ha nem teszünk időben ellene, megmérgezi egész társadalmunkat, politikai kultúránkat, politikai berendezkedésünket.”

(…)”…felhívunk benneteket, hogy alakítsátok meg helyi csoportjaitokat, s vegyetek részt egy országos antifasiszta szervezet felépítésében! Vegyétek fel a kapcsolatot a Magyar Antifasiszta Ligával, de elsősorban egymással. Szakítsatok a félelemmel és utasítsátok el nyíltan és nyilvánosan a Magyar Gárda általi megfélemlítés erőszakos eszközeit! Ti képviselitek a humanista többséget, s összefogásotok a társadalom igazi ereje az emberi gonoszságot megtestesítő szélsőjobboldali métely ellen. Szerveződjetek! Ma, mert lehet, hogy holnap már késő lesz.

Továbbá felhívjuk az ország józan politikai erőinek, kiemelten a parlamenti pártoknak a figyelmét a neonáci szervezkedésben rejlő hallatlan veszélyességre a társadalom jelenlegi politikai rendjét illetően. Követeljük az összes parlamenti párttól, – kiemelten a FIDESZ-től, mert felelőssége hatványozott, – hogy jobb és baloldali politikai irányzatától függetlenül, félretéve minden kicsinyes pártpolitikai érdeket, a legnagyobb egységben lépjen fel a neonáci jelenségek ellen, s nem pusztán hajlékony szavakban, hanem a határozott és egyértelmű törvényalkotás terén is a veszély megfékezése érdekében.

Továbbá felhívjuk hazánk köztársasági elnökének figyelmét, hogy a leghatározottabban ítélje el a neonáci jelenségeket, kiemelten a Magyar Gárdát, s államjogi státuszából következő lehetőségeinek maximális kihasználásával járjon el feloszlatása érdekében.
Továbbá felhívjuk a törvényes magyar kormány, a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok figyelmét, hogy jelen helyzetben felelősségük kiemelkedő a már jelenleg is hatályos törvények leghatározottabb alkalmazása tekintetében az újfasiszta jelenségek elburjánzásával szemben.”

A Liga a gárda betiltását és feloszlatását követeli közleményében.

[popup][/popup]