Orosz zeneszerzőket hallgatott Hitler

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 8. Adolf Hitler most előkerült lemezkollekciója meglepő címekkel sokkolta a kutatókat: abból ugyanis az derül ki, hogy a diktátor kedvelte a rendszer által üldözött, zsidó és orosz zenészeket és zeneszerzőket is.

  Csajkovszkij  
  Hitler egyik kedvenc zeneszerzője – a fiatal CÍsajkovszkij  

A náci diktátor zenei ízlésére azután derült fény, hogy egy Moszkvához közeli dácsában megtalálták a Führer közel 100 lemezből álló gyűjteményét. A kollekciót 1945 májusában Lev Bezimenszkij, a szovjet hírszerzés tisztje találta meg, aki a város eleste után a Reich kancelláriájának átkutatását vezette.

A lemezeket akkor visszavitte Moszkvába, ám szerzeményét mindvégig titokban tartotta, mert attól félt, hogy tolvajnak nyilvánítanák. A férfi a múlt hónapban 86 éves korában hunyt el, és a lemezeket lánya fedezte fel.

Érdekesség, hogy a később történésszé vedlett hírszerző 1968-as emlékirataihoz fűződik az a bejelentés is, miszerint jelen volt Hitler boncolásán, ahol azt vette észre, hogy a Führernek csak egy heréje volt.

A gyűjtemény tartalma könnyen megjósolható: abban Wagner, Beethoven és Bruckner művei dominálnak. A történészek azonban igencsak meglepődtek, amikor Csajkovszkij, Alekszander Borogyin és Rahmanyinov műveit is felfedezték. A leginkább egy Csajkovszkij által jegyzett hegedű concerto volt meglepő, amelyet Huberman Broniszláv, egy 1937-ben Bécsbe menekült lengyel zsidó muzsikus adott elő.

Hivatalosan ugyanis Hitler elítélte és gyűlölte a zsidó zenét, így a Mein Kampfban is azt állította, hogy a zsidó művészet soha nem is létezett.

(Forrás: www.mult-kor.hu)

[popup][/popup]