OHÁVÉ HÁMOLEDET

Írta: (-le-) - Rovat: Archívum, Izrael

 Írói kitalációnál izgalmasabb, ugyanakkor hiteles történelem Richard Deacon összeállítása az izraeli titkosszolgálatról. Medinát Jiszraelt megalakulása óta a gyűlölet tengere veszi körül, amit kezdetben az angolok korbácsoltak fel, majd az arabokat a maga világuralmi tervei számára felhasználni akaró Szovjetunió. A kis ország ezért kényszerült olyan biztonsági szolgálat kiépítésére, amihez csak a nagyhatalmak hasonló szervei érnek fel. Ezt úgy érte el, hogy a legkiválóbb tudósok, a háborúk hősei, a legtehetségesebb diplomaták, a legönfeláldozóbb hazafiak álltak soraiba, kerültek élére.

Az izraeli titkosszolgálat 3 szervezetből áll. Az egészet a SIN BETH-tel szokták azonosítani, holott ez annak csak része: az állam belső biztonsága és bizonyos katonai hírszerzés a feladata. Hozzá tartozik a kémelhárító, továbbá a belső figyelőszolgálatot ellátó RESUD. Az AMAN szerzi meg külföldön a gazdasági, technikai információkat, s dolga megakadályozni belbiztonsági és katonai titkok nyilvánosságra kerülését. A legrettegettebb a MOSZAD. Világszerte az végzi a felderítést és számol le a terroristákkal.

A skót szerző megismertet bennünket a védelmi háborúk titkos csatáival, bámulatos fegyvertényekkel. Néhány példa: Amikor 1967-ben Egyiptom és Jordánia megtámadta Izraelt, kódjaikat az izraeliek megfejtették, egymás közötti katonai utasításaikat meghamisítva továbbították… Egy héttonnás kémradart 1 perc alatt szereltek le és szállítottak el helikopterrel Egyiptomból… Helikopternek jutott szerep a PFSZ-től tönkretett libanoni fővárosban, Bejrutban is. Oda 1973. március végén különféle nemzetiségű üzletemberek és turisták érkeztek. Dolgaikhoz autókat béreltek, sötétedés után pedig a tengeri halászatnak hódoltak. Egészen április 13-ig, míg fegyverrel és robbanóanyaggal ellátott békaemberek nem érkeztek izraeli hajóról. Együtt autóztak a Fekete Szeptember vezetőinek lakására és főhadiszállásukra. Megbosszulták a müncheni olimpián meggyilkoltakat, az odarepült helikoptert megrakták titkos iratokkal, azután visszaautóztak a tengerhez és elhajóztak…

A gázkamrák kitervelőjének, zsidó és lengyel milliók, cigányok tízezrei és 91 lidicei cseh gyerek gyilkosának, Eichmannak elítélésében is szerepe volt a MOSZAD-nak és az izraeli légierőnek. Őt az argentin fővárosban, Buenos Airesben 1960 májusában fogták el, s a közhiedelemmel ellentétben nem tengeralattjárón, hanem El-Al gépen vitték Jeruzsálembe. Említésre érdemes, hogy a különítményben volt a magyarországi születésű Salom Dani…

Az ellenséggel való csatározásnak, a felderítésnek számos a hősi halottja. Elie Cohen Egyiptomban nevelkedett, és Kamel Amine Tabetként jutott a Szíriát kormányzó Baath-pártban fontos pozícióba, s lett résztvevője arab katonai vezetők titkos tanácskozásainak. Információit haza a damaszkuszi rádióban elhangzó csevegéseiben továbbította. Egy volt iskolatársa ismerte fel. 1965 májusában a kínzókamrából már csak a tetemét vihették a nyilvános akasztásra.

Az elhárítás külön szekciókban foglalkozik az arab, a belföldi, a szocialista országokból érkező kémek leleplezésével. Szomorú tény, hogy a szocializmus deformáltsága ellenére fel tudott használni néhány zsidót, akik alijázónak álcázva magukat a Szovjetuniónak, Csehszlovákiának, Romániának kémkedtek. Az 1960-as évek európai diáklázadásai hatására izraeli fiatalok is forrongtak, közülük sikerült nemzetközi terroristáknak egyeseket illegális szervezetbe bevonni, árulásra rávenni.

A recenzió címe azt jelenti, hogy HAZAFIAK. E szép szó héberül a legméltóbb a láthatatlan hadsereg hőseihez.

(Richard Deacon: Az izraeli titkosszolgálat. Kabala Kiadó)

(-le-)

 

Címkék:1991-09

[popup][/popup]