Neonáci diák volt a finn sorozatgyilkos

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hetek

2007. november 15. Volt iskolája ellen fegyveres támadásra készülő amerikai diákkal barátkozott az interneten a finn mészáros gimnazista. A finn rendőrök a vérengzés után átvizsgálták a tettes számítógépét és rájöttek, hogy Pekka-Eric Auvinen kapcsolatban állt Dillon Cossey philadelphiai magántanulóval, akit októberben tartóztattak le, mert támadást tervezett volt iskolája ellen.

Kiderült, hogy a fiúk nyáron ismerkedtek össze a YouTube videomegosztó portálon, ahol videókat küldözgettek egymásnak és számítógépes játékokról meg honlapokról csevegtek. Az egyik ilyen honlap a Colorado állambeli Columbine középiskolában 1999-ben elkövetett mészárlás tizenéves tetteseit dicsőítette. Ők 12 tanulót és egy tanárt lőttek le, majd végeztek magukkal.

Mint ismeretes az elmúlt héten nyolcan meghaltak a finnországi Tuusula városka középiskolájában, amikor egy tizennyolc éves fiú tüzet nyitott. A fiú a vélhetően előre kitervelt véres lövöldözés előtt egy videót töltött fel a YouTube weboldalra. A támadás több eleme és az indíték is az amerikai mészárlásokat idézte.

“Egészen irreálisnak tűnt, hogy az egyik diák, akit magam is tanítottam, ordítozva rohan felém fegyverrel a kezében” – számolt be az egyik tanár az eseményekről. “A fiú szisztematikusan haladt előre a folyosón, bezörgetett a termekbe és lőtt.” A tanár éppen a nyolcadik osztályosoknak tartott órát, majd megpróbált segíteni a diákoknak a menekülésben. Sokan az ablakon keresztül hagyták el az épületet, több tanulót az üvegszilánkok sebesítettek meg.

A Helsinki melletti Tuusula városka középiskolájában végrehajtott mészárlás során az intézmény igazgatónője is életét vesztette. Tizenkét személy megsérült, maga az elkövető pedig főbe lőtte magát. A rendőrség adatai szerint a tettes a tizennyolc éves Pekka-Eric Auvinen, aki háborút hirdetett a “gyengeelméjű tömegek” ellen, hogy a “természetes kiválasztódás” hibáit jóvátegye és a “legértelmesebbek” vehessék át a világ irányítását. Auvinen fogadkozott, hogy kész akár meg is halni az ügy érdekében. Foglalkozás szempontjából “munkanélküli filozófusként” határozta meg magát, továbbá “cinikus egzisztencialistaként, antihumanista humanistaként, antiszociális szociáldarwinistaként, realista idealistaként és istenfélő ateistaként” mutatkozott be honlapján.

A YouTube weboldal nyolcvankilenc darab, főként náci képsorokat – például a nürnbergi pártgyűlés híradófelvételeit – felvonultató videót talált a fiú saját oldalán, amelyeket az incidens után nem sokkal el is távolítottak. Mint kiderült, a mészárlás előtt a Sturmgeist89 (németül: Viharlélek) nevű felhasználó egy Mészárlás a Jokela középiskolában 2007. november 7-én című anyagot töltött fel a YouTube-ra. (Mint emlékezetes, idén áprilisban, a virginiai egyetemen lövöldöző koreai sorozatgyilkos szintén videoüzenetet küldött a támadás előtt.) A videón az iskola képe tűnik fel, amely aztán szétesik, és a darabokból egy olyan figura képe áll össze, amely Auvinenre emlékeztet. Az alak piros háttér előtt állva egy revolvert szegez a kamerának. A videó zenei aláfestését a KMFDM nevű aggro industrial zenekar “Eltévedt golyó” című dala adta. Az együttes dalaiból idézett az 1999-es amerikai Columbine iskolabeli lövöldözést kitervelő Eric Harris és Dylan Klebold is.

A Sturmgeist89 néven tevékenykedő felhasználó más videókat is feltöltött egy alakról, amint az például kapucnis felsőben egy almát vesz célba fegyverével, majd utána mosolyogva integet.

A jelentések szerint a lövöldözés helyi idő szerint délben kezdődött. A rémült diákok egy része a közeli elemi iskolában keresett menedéket, miközben a rendőrség körbevette a középiskola épületét. Az STT nevű finn hírügynökség szerint az épületből lőttek is a rendőrségre.

Az ötmillió fős lakosságú Finnországban közel kétmillió fegyver van, jóllehet a törvények igen szigorúak. Finnország történetében ez az első iskolai lövöldözés, amely ráadásul egy négyszáz diákot számláló iskolában történt. A finn hírforrások szerint hazai iskolákban 1999 óta négy késelés történt, de egyik sem volt halálos kimenetelű. Az országban 2002-ben történt a közvéleményt sokkoló legutóbbi ilyen támadás, amikor egy fiatal férfi saját magával végzett, valamint további hat személyt is megölt egy bombatámadásban, egy helsinki bevásárlóközpontban.

[popup][/popup]