„Nem mi kerestük a kapcsolatot”

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Zoltai Gusztáv, a Budapesti Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója szerkesztőségünk kérésére összefoglalta a Hitközség álláspontját az iskolaügyben.

Az egyházi ingatlanokról megjelent kormányrendelet után a hitközség nyolcvanöt ingatlan visszaigénylését ítélt jogosnak. Első helyre tettük a Radnóti Miklós Gimnázium épületét. Előzetes állami és hitközségi szakértői becslések szerint az iskola felújítása 200-300 millió forintba kerül.

Mi nem kerestük Ronald S. Lauder úrral a kapcsolatot, miután úgy tudtuk, hogy önálló iskolát építtet a Budafoki úton. Lauder úr képviselőin, dr. Bán György ügyvéd úron és Schweitzer Juditon keresztül keresett meg bennünket nyáron, és tájékoztatást kért a Radnóti Gimnáziumról. Megkérdezte, hajlandó-e a hitközség az ingatlan egy részét a Lauder Javne iskola részére biztosítani. Egyértelmű igennel feleltünk. Miután ez külön fiú és külön leány gimnázium volt két önálló bejárattal két utcából, azt mondtuk, hogy örömmel lemondunk az iskola feléről. Az épületben kétszer huszonhárom tanterem, három tornaterem, külön igazgatói és tanári szoba van, tehát teljesen függetleníthető két épületrészről van szó. Ami közös lenne, az a több ezer kötetes könyvtár, valamint a zsinagóga, esetleg a konyha és az étterem.

Lauder úr az ötletet örömmel fogadta és azt mondta, ha létrejön a megosztás, úgy a felújítás költségeit vállalja. Természetes, hogy a hitközség tekintettel arra, hogy anyagi eszköz nem áll rendelkezésére ezt a feltételt elfogadta. Lauder úr írásbeli megkeresésére és ajánlatára álláspontunkat szeptember 14-én levélben vissza is igazoltuk.

Lauder úr személyes megbízottja, dr. Bán György úr összehívott egy értekezletet, ahol a hitközséget dr. Feldmájer Péter elnök, jómagam és Beer Iván alelnök képviselte, a Lauder iskolát pedig az igazgató és a kuratórium tagjai. Itt nem jutottunk egyezségre, de leszögeztük, hogy nem mi kezdeményeztük Lauder úrral a találkozást, és a Radnóti Gimnáziumot csak kifejezetten Lauder úr kérésére ajánlottuk fel.

*

Lapzárta után kaptuk a hírt: november 5-én Budapestre érkezik Ronald S. Lauder és sajtótájékoztatón erősíti meg, hogy Alapítványa 4 millió dolláros támogatásával tavasszal hozzáfognak a Budakeszi úti építkezéshez. Nemcsak a téli időjárás akadályozza a munkálatok azonnali megkezdését, hanem a kivitelezési tervek hiánya is, azok véglegesítése tudniillik egy éve leállt. Megtudtuk azt is, hogy amíg a Radnóti Miklós Gimnázium kiköltözése nyomán 4000 négyzetméter jutott volna a Javnénak, addig a Budakeszi úton már az első ütemben mintegy 6700 négyzetméter alapterületen indulhat el az oktatás.

 

Címkék:1993-11

[popup][/popup]