Megnyílhat az első világi zsidó temető Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. február 3. Uri Lupoljanszki, Jeruzsálem ortodox polgármestere engedélyezte az első világi zsidó temető megnyitását a szent városban – közölte a héten a városi önkormányzat szóvivője.

„A polgármester temetőt építettet azok számára, akik nem a zsidó törvények szerint kívánnak temetkezni” – áll a szóvivő közleményében. „Nagy az igény a társadalmi temetésekre és több temetőtervünk is van” – mondta el Mirjam Kunda, a társadalmi temetéseket szorgalmazó, Csak végső nyugalom nevű civil szervezet igazgatója. Hozzátette, hogy egész Izraelben csak két köztemető van: az ország déli részén fekvő Ber Sevában és a dél-izraeli Kirjat Tivonban.

Egy 1996-ban elfogadott törvény értelmében az állam ugyanúgy köteles gondoskodni a társadalmi temetésekről, mint az egyháziakról, de köztemetők híján Jeruzsálemben holt betű maradt a jogszabály. A törvény elfogadása előtt a társadalmi temetést óhajtó családoknak több ezer dollárt kellett kifizetniük, hogy szeretetteiket a kibucok magántemetőiben helyezzék végső nyugalomra.

„Jeruzsálem multikulturális város, ahol mindenkinek biztosítani kell, hogy a legkisebb nyomás nélkül, saját óhaja szerint éljen és temetkezzen” – áll a polgármester közleményében.

[popup][/popup]