Megérkezett Auschwitzba az emlékezés vonata

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HVG

2008. május 08. Hathónapos németországi körutazás után megérkezett az egykori auschwitzi náci haláltábor melletti vasútállomásra, a mai lengyelországi Oswiecimbe a deportált zsidó gyermekeknek emléket állító múzeumvonat, melynek kiállítása csütörtöktől várja a látogatókat.

Mint a szervezők elmondták, az “emlékezés vonatát” féléves útja során eddig már 225 ezren keresték fel.

A gőzmozdony vontatta szerelvény számos kocsijában szemlélhető meg a náci múlt rémtetteire emlékező kiállítás – egyebek között levelek, fotók, az áldozatok feljegyzései és egykori igazolványai -, amelyek nyomon követik a II. világháború idején deportált zsidó gyermekek sorsát.

Az emlékezés vonata szerda este futott be az Auschwitz melletti vasútállomásra. Mint Jaroslaw Mensfelt, az auschwitzi múzeum szóvivője felhívta a figyelmet, ennek mély szimbolikus jelentősége van.

“Ez az a hely, ahová a németek a zsidókat és más nemzetek fiait deportálták” – mondta. “Ma német fiatalok jönnek ide, hogy tisztelettel adózzanak az áldozatok emlékének, és demonstrálják, hogy a fiatal nemzedék nem felejt”.

Az auschwitz-birkenaui lágerkomplexumot a nácik építették az elfoglalt Lengyelországban 1940-ben. Több mint egymillióan – zömmel zsidók – lelték halálukat itt, mielőtt a szovjet csapatok felszabadították volna a lágert 1945 januárjában.

Az emlékezés vonata összesen 62 német vasútállomáson fordult meg, közte több berlini pályaudvaron, melyek némelyikén olykor egy hétig is állt. Péntek éjjel visszatér Németországba.

A kiállítást német állampolgárok szervezték, emlékeztetőül a hitleri időszak német vasútjára, a Reichsbahnra, amelynek vonatain a náci rezsim a zsidó családokat a haláltáborokba deportálta.

Noha a kiállítás nyelve német, Mensfelt szerint “a gyermekek képei magukért beszélnek”.

Csütörtökön a kiállítás szervezői, köztük mintegy 60 német fiatal, akik az emlékvonattal érkeztek, valamint a múzeum több munkatársa gyalog tette meg a vasútállomástól az úgynevezett “régi zsidó rámpára” vezető utat, ahol a deportáltak szelektálása folyt. A nácik ott válogatták ki, hogy kik azok, akiket azonnal gázkamrákba küldenek, és kiket visznek kényszermunkára.

[popup][/popup]