Ma van az ENSZ Holokauszt Emléknapja

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. január 27. Ma van az ENSZ Holokauszt Emléknapja. A világszervezet 2005. november 1-jei határozatának értelmében az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóján emlékezünk meg az összesen 6 millió zsidó – köztük 600 ezer magyar – mártírról. Megemlékezés lesz a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban is.

Az emléknapot az ENSZ az auschwitz-birkenaui tábor felszabadításának napjára, január 27-re tűzte ki, amelyet Budapesten idén másodszor tartanak meg a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, valamint az Élet Menete Alapítvány szervezésében.

A megemlékezésen Igor Szergejevics Szavolszkij, Oroszország budapesti nagykövete mond beszédet a Holokauszt Emlékközpontban.

Az ENSZ-határozat meghozatala után Magyarországon az Élet Menete Alapítvány határozta el, hogy “méltó megemlékezést szervez zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt”, amelynek eredménye a tavalyi és az idei ünnepség létrejötte.

Kötelességeinkre emlékeztetett az osztrák házelnök

A nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából az osztrák parlament elnöke hangsúlyozta, hogy nem csak az antiszemitizmus ellen kell fellépni, hanem azokkal szemben is, akik tagadják vagy viszonylagosaknak tekintik a holokauszt borzalmait.

Barbara Plammer szombati nyilatkozatában politikai éberségre intett, és kötelességnek nevezte a határozott kiállást a megkülönböztetés bármely formájával szemben. Ez a dátum arra a küldetésünkre emlékeztet bennünket, hogy becsülnünk és védenünk kell az egyetemes jogokat, az emberi méltóságot és a jogállamiság alapelveit – hangoztatta.

Az ENSZ-közgyűlés 2005-ben nyilvánította január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját Holokauszt Emléknappá.

Az alkalomból kiállításokkal egybekötött megemlékezést tartottak az ENSZ bécsi központjában, Linzben pedig egy vasárnapi rendezvény keretében Johnny Moser, a több ezer magyar zsidó életét megmentő svéd Raoul Wallenberg egykori segítője eleveníti fel a svéd diplomata bátor tevékenységét.

[popup][/popup]