Likvidálná a Hamász vezetőit az izraeli miniszter

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. február 10. A dél-izraeli Szderót állandóan támadások érik, a lakosság ellencsapást követel, az izraeli kormány célzott támadásokban gondolkozik.

A Hamász politikai vezetőinek, köztük a Gázai övezet palesztin iszlamista kormányát vezető Iszmáil Haníjének a “likvidálását” szorgalmazta az izraeli kormány egyik tagja vasárnap.

Fenyegető

Zeév Boim bevándorlásügyi miniszter fenyegető nyilatkozata egy nappal azután hangzott el a hadsereg rádiójában, hogy egy Gázai övezetből indított palesztin rakéta a dél-izraeli Szderótban megsebesített két izraeli gyermeket. Közülük a kisebbnek, egy 8 éves fiúnak a súlyos sebesülés miatt amputálni kellett az egyik lábát.

“Gázával harciasabb hangot kell megütni, hogy megértsék, a Hamász politikai és katonai vezetésének minden tagja részes a terrorizmusban” – hangoztatta Zeév Boim. A Hamász vezetői ellen irányuló célzott támadások felújításának lehetősége kapcsán feltett kérdésre pedig úgy válaszolt: támogatja, hogy “a kígyó fejére” mérjenek csapásokat, beleértve ebbe Haníjét és minden alárendeltjét. A rádió szerint az izraeli védelmi kabinet vasárnap reggeli tanácskozásán Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere, Ehud Barak elvetette egy nagyobb szabású szárazföldi válaszcsapás indítását a Gázai övezet ellen, amint azt a kormánytagok egy része és az ellenzék követelte. Engedélyt adott ugyanakkor átfogóbb “célzott” műveletek végrehajtására.

Palesztin fegyveres csoportok pénteken és szombaton mintegy negyven házilag készített Kasszám rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael közeli területeire. A helyszínre látogató Barak védelmi minisztert vasárnap reggel fújoló tömeg fogadta Szderótban. A politikus a tiltakozóknak azt mondta, hogy a hadsereg folytatni fogja a támadásokat Gáza ellen.

A palesztin rakétatámadások által leggyakrabban megcélzott Szderót lakosai közben bejelentették: vasárnap este tüntetést tartanak Jeruzsálemben. Ezen Ehud Olmert lemondását és súlyosabb megtorlásokat fognak követelni a Gázai övezet ellen.

A folyatódó palesztin rakétatámadások és izraeli válaszcsapások súlyosan fenyegetik azokat az Egyesült Államok által támogatott erőfeszítéseket, amelyeknek célja, hogy az év végére előkészítsenek egy végleges izraeli-palesztin békemegállapodást.

[popup][/popup]