Kilép az izraeli kormányból egy ultranacionalista miniszter

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Tárgyalási bojkott

MTI
2008. január 16.

Kilép az izraeli kormányból Avigdor Liberman ultranacionalista politikus, a stratégiai ügyek minisztere, tiltakozásul a palesztinokkal való tárgyalások miatt. “Közöltem (Ehud) Olmert kormányfővel, hogy kilépünk a koalícióból és a kormányból. Közöltem, hogy ha a (palesztinokkal fennálló konfliktus) kulcskérdéseiről lesznek tárgyalások, akkor azokban mi nem veszünk részt. Végzetes hiba a területet a békéért elv alapján tárgyalni” – mondta jeruzsálemi sajtóértekezletén Liberman, akinek pártja, a Iszrael Beiteinu 11 képviselővel van jelen a 120 fős parlamentben.

Mark Regev, Olmert szóvivője közölte, hogy egyelőre nem mond véleményt a bejelentésről. Ruhama Avraham, az Olmert vezette Kadima párt egyik tagja viszont úgy nyilatkozott: a kormány meg fog birkózni a helyzettel.

Hétfőn kezdődött meg a legfontosabb kérdések megvitatása az izraeli-palesztin tárgyalások keretében, ami elvezethet – George Bush amerikai elnök reménye szerint még hivatali idejének lejárta előtt – a felek békemegállapodásához. A konfliktus “végleges rendezése” olyan kérdések megoldását jelenti, amelyeken minden korábbi izraeli-palesztin tárgyalás megbukott: Jeruzsálem státusa, a ciszjordániai zsidó telepek felszámolása, a palesztin menekültek hazatérésének joga, a leendő palesztin állam határai, a biztonsági kérdések, a vízforrások megosztása.

Liberman már korábban is fenyegetőzött azzal, hogy kilép a kormányból, ha ezek a kérdések terítékre kerülnek a tárgyalásokon. Olmert kedden megpróbálta meggyőzni őt arról, hogy maradjon. Fenyegetésének beváltása mindenképpen gyengíti a kormányt, pedig a békemegállapodáshoz minél szélesebb bázisra volna szükség Izraelben is. De a kormánypártoknak még így is 67 képviselője lesz a törvényhozásban.

“Ha visszavonulunk az 1967-es határok mögé, akkor mindenki azt fogja kérdezni, hogy ennek hatására mi változik. Véget ér a konfliktus, a terror? Semmit nem fognak elérni ezekkel a tárgyalásokkal” – jelentette ki Liberman a sajtóértekezleten. Szerinte Mahmúd Abbász palesztin elnök nem tekinthető hiteles partnernek a folyamatban, mert a Gázai övezetet nem tartja az ellenőrzése alatt. (Ott kizárólag a Hamász radikális szervezet birtokolja a hatalmat.)

Az Iszrael Beiteinu 2006 októberében csatlakozott Olmert kormányához. Libermanhoz tartozott többek között az iráni atomdossziéval kapcsolatos ügyek intézése.

[popup][/popup]