Hírvilág

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld, Történelem

ASUNCIÓN:

Takarékosságból bezárták Izrael állam Paraguay követségét. Az ország 900 zsidó állampolgára 12 évvel ezelőtt örömmel fogadta, hogy a két állam diplomáciai képviseletet nyitott egy­más fővárosában, ezért most delegációt küldtek Jeruzsálembe, hogy tiltakoz­zanak az államközi kapcsolatok gyen­gítése miatt.

RIGA: Július 4-én, a német csapatok lettországi bevonulásának 54. évfor­dulóján gyászparkként avatják fel a 15 négyzetkilométeres Bikerniecki völ­gyet. Ott a háború után 57 tömegsírt találtak 60 ezer meggyilkolttal. A völgyben állítanak emléket Lettország minden elpusztított zsidójának és a 4 ezer ausztriainak is, akiket a nácik emigránsként ott fogtak el.

SAO TOMÉ:

Portugália egyik tengerentúli tar­tománya a nyugat-afrikai Gabonhoz közel fekvő, az Egyenlítőt érintő 1000 négyzetkilométer nagyságú Sao Tomé és Principe szigete. Az ott megfordu­lóknak már régen feltűnt, hogy fekete lakosságának jelentős része a szomba­tot ünnepnek tartja. A közelmúltban izraeli antropológusok a helyszínen vizsgálódtak, történészek pedig Lissza­bonban az egyházi és volt királyi archí­vumokban. Felfedték, hogy 1578-ban a portugál inkvizíció 120 zsidó gyereket elszakított szüleitől, és a kicsinyeket a gyér lakosságú szigetre telepítették. Amikor felnőttek, kényszerítették őket házasodásra az őslakossággal. így be-, olvadtak, de a heti szent nap emlékét megőrizték.

FORT de FRANCÉ:

Puerto Rico és Venezuela között húzódó Kis-Antillák szigetek egyike a Franciaországhoz tartozó Martinique. A fővárosban a 400 tagú hitközség az idén új rabbival köszöntötte a purimot. A zsidók először a Portugáliából történt kiűzetéskor, 1493-ban érkeztek a szi­getre, a második hullám pedig a holo­caust túlélőiből került ki.

Címkék:1995-04

[popup][/popup]