Hírek Európából

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

BELFAST: Észak-Írországban az egymás ellen harcoló katolikusok és protestánsok ugyan egyaránt semleges­nek tekintik a zsidókat, azok mégis jelentős anyagi veszteségeket szenved­nek a bombamerényletektől üzleteik­ben, más értékeikben, és személyes biztonságuk sem szavatolt. A 25 év óta tartó polgárháború következtében a város 1500 főnyi zsidósága 200-ra csökkent. A többiek átköltöztek az Ír Köztársaságba vagy Angliába, sokan alijáztak. Ma már nincs rabbijuk, kóser mészárszékük, tanító a gyermekek számára, csupán a nők WIZO szerve­zete működik, péntek esténként pedig 30 40-en gyűlnek össze az ünnep köszöntésére.

BÉCS: Alsó-Ausztria tartományfő­nöke, dr. Erwin Proli nyilatkozott az osztrák Zsidó Kultúregyesület lapjá­nak, a Dávidnak. Bejelentette, hogy a tartomány területén található összes el­hagyott temetőt közpénzekből helyre­hozzák, tehát a sírkövek feliratait felújítják, növényzetét gondozzák stb. A munkálatokkal 1995-ben végeznek, azután pedig a sírkerteket kegyhelyként ápolják.

ANKARA: Erősödik a jobboldali Szürkefarkasok Pártjának uszítása a zsidók ellen. A Szürkefarkasok a legutóbbi választásokon eddigi leg­nagyobb sikerüket érték el, és 18,7 százalékkal Törökország harmadik pártja lettek, bár egyre több a törvény­telen akciójuk. Terroristáik még kor­mánypárti politikusokat is megfélemlí­tenek, működésük anyagi fedezetét jórészt zsarolással szerzik meg. A zsidók elleni rágalmazások egyik mód­szere, hogy felhasználva az arabok és törökök azonos vallásából eredő rokon- szén vet, az izraeli katonáknak és telepe­seknek a palesztinokkal szembeni ki­talált kegyetlenségeivel vezetik félre a többségi lakosságot.

Címkék:1994-12

[popup][/popup]