Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael, Külföld

A KÉKSZAKÁLLÚ HAIFÁN Nem színpadi előadásban, hanem koncert keretében mutatta be az Iz­raeli Filharmónia Bartók Béla A kék­szakállú herceg vára című művét. Lengyel Menyhért szövegét Itamár Jáoz Keszt költötte át héberre. Ju­dit és a Kékszakállú szerepét a Ma­gyar Operaház tagjai: Lukin Márta és Kováts Kolos énekelte, a karmes­ter pedig Fischer Iván volt.

IZRAEL-DÍJ A legmagasabb kul­turális elismerésben, az Izrael-díjban részesült a Budapesten szüle­tett és zenei tanulmányokat itt foly­tatott André Hajdú 65 éves zene­szerző. Szerzeményei a hagyomá­nyos zsidó zenétől az elbeszélő ora­tóriumokig terjednek, amelyek zsi­dó történelmi témákat ölelnek fel, és állandóan szerepelnek az izraeli zenekarok műsorában.

KLEZMERFESZTIVÁL Az észa ki kisvárosban, Cfáton rendezik meg évente az országos klezmerfesztivált. Az idei tizedik, jubiláris ren­dezvényen július 14-16. között öt­ven együttes, köztük Hollandiából, Németországból, Olaszországból és Oroszországból érkezettek léptek fel.

AZ ÖTVEN LEGJOBB Egy album jelent meg a világ eddig leg­eredményesebb ötven zsidó sporto­lójáról. Az első helyen az amerikai Kopaks áll, akit a világ eddigi leg­jobb baseball játékosának tartanak. Öt honfitársa követi, Mark Spitz, aki 1972-ben a müncheni olimpián hét aranyérmet nyert és mindegyiket világrekorddal. A magyarországiak közül nyolcadik Barna Viktor, aki 1929-38 között az asztalitenisz egyéni, csapat- és páros versenyein huszonkét világbajnokságot szer­zett. Mögötte foglal helyet az 1952- es helsinki és 1956-os melbourne-i olimpia öt arany-, három ezüst- és a 2 bronzérmes tornásza. Keleti Ág­nes. A különleges névsorban szere­pel még Székely Éva olimpiai baj­nok úszó, Mándi Gyula a 30-as évek huszonkétszeres válogatott labdarú­gója, majd 1950-56 között az aranycsapat egyik irányítója.

Címkék:1997-09

[popup][/popup]