Házkutatást tartottak a jeruzsálemi városházán Olmert korrupciós ügyében

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. május 12. Az izraeli rendőrség megszállta hétfőn a jeruzsálemi városházát, átkutatott több irodát és dokumentumokat foglalt le az Ehud Olmert miniszterelnök ellen zajló korrupciós vizsgálat keretében.

Olmert a gyanú szerint törvénysértően fogadott el nagy összegű készpénzt egy amerikai zsidó üzletembertől, s az adományok egy részét a Jeruzsálem polgármesteri székében eltöltött tíz éve alatt kapta. Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő közlése szerint a házkutatást a rendőrség csalás elleni csoportja folytatta le, s a lefoglalt dokumentumok Olmert 1993 és 2003 közötti polgármesteri időszakára vonatkoznak. Az iratok tartalmáról azonban nem árult el további részleteket.

Az egyre kiterjedtebb vizsgálat árnyékot vet az Izrael alapításának 60. évfordulója alkalmából zajló ünnepségekre, és kínos helyzetbe hozza a kormányfőt egy olyan időszakban, amikor egyébként rivaldafényben fürödhetne. Ráadásul George Bush amerikai elnök a héten érkezik Izraelbe, hogy részt vegyen a nemzeti ünnepségeken.

Az izraeli miniszterelnök zűrös ügyei kétségessé teszik azt is, hogy képes lehet-e békemegállapodást kötni a palesztinokkal. Az Egyesült Államok támogatásával Olmert és Mahmúd Abbász palesztinelnök az év végét tűzte ki határidőnek arra, hogy kidolgozzanak egy békemegállapodást a hat évtizede tartó izraeli-palesztin konfliktus lezárására.

Bush elnök e heti izraeli látogatása idején is egy sor tárgyalást készült lebonyolítani. A botrány kapcsán Izraelben azt találgatják, hogy Olmert valószínűleg már nem lesz olyan hosszan hivatalban, hogy befejezze a tárgyalásokat.

[popup][/popup]