Féltékenységből ölhették meg a szentpétervári zsidó tanárt

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 14. A szentpétervári ügyészség szerint szerelemféltésből, nem pedig fajgyűlöletből elkövetett gyilkosság áldozata lett az a fiatal zsidó tanár, akit tucatnyi késszúrással öltek meg szombaton az észak-oroszországi nagyvárosban.

Az ügyészség szerint hétfőn őrizetbe vették a gyilkossággal gyanúsítható férfit, s a nyomozás megállapította: “semmilyen adat nem utal arra, hogy etnikai vagy vallási gyűlölet játszott volna szerepet az adott esetben”.

A 22 éves Dmitrij Nyikulinszkij holttestére szombat este találtak rá otthona bejáratánál, de a lakásából nem tűnt el semmi. Az áldozat a szentpétervári egyetem biológia szakos hallgatója és egy zsidó iskola tanára volt. Erőszakos halála kapcsán közleményben fejezte ki aggodalmát Berl Lazar orosz főrabbi.

Oroszországban gyakoriak a szélsőségesek által idegengyűlöletből vagy antiszemita indíttatásból elkövetett bűncselekmények, s e tekintetben különösen “fertőzött” Szentpétervár. A fővárosban, Moszkvában tavaly egy férfi “Heil Hitler” kiáltással rontott be egy zsinagógába, ahol kilenc embert megkéselt.

(Forrás: Index)

[popup][/popup]