Felgyorsítják az izraeli-palesztin béketárgyalásokat

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

 

Forrás: Metró

2008. február 19. Izraeli források szerint a béketárgyalások gyorsításában állapodott meg kedden Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök, bár továbbra is nézeteltérés van a felek közt abban, hogy mikor kerüljön terítékre Jeruzsálem sorsának kényes témája.

„Izrael kész megvitatni az összes alapvető témát” – mondta újságíróknak Mark Regev, az izraeli miniszterelnök szóvivője a két politikus jeruzsálemi találkozója után, hozzátéve, hogy a delegációk (a továbbiakban) „szinte napi” rendszerességgel találkoznak majd egymással.

Szaeb Erekat palesztin tárgyaló ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az izraeli miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciáján tartott kedd esti találkozón áttekintették a témákat, anélkül azonban, hogy bármiről is megállapodtak volna. Következő találkozójukra két hét múlva kerítenek sort – mondta.

Regev szerint Ehud Olmert kijelentette: Abbász elfogadta azt az izraeli javaslatot, hogy halasszák el a Jeruzsálem státusára vonatkozó megbeszéléseket a palesztin államiságról folytatott tárgyalások lezárásáig. A szóvivő ugyanakkor nem nyilatkozott arról, vajon a miniszterelnök változtatott-e álláspontján azóta, hogy a palesztinok a héten kijelentették: Abbász nem vállalt ilyen kötelezettséget.

A tárgyalásokat ismerő egyik izraeli forrás azt mondta: Jeruzsálem témája nem merült fel a keddi megbeszélésen.

[popup][/popup]