Fel lehet lépni az antiszemita és uszító Kurucinfóval szemben?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 23. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kérte az igazságügyi minisztert, vizsgálja meg, milyen alkotmányos eszközök állnak a Magyar Köztársaság rendelkezésére az uszító hangvételéről elhíresült Kurucinfóval szembeni fellépésre. A kormányfő Takács Albertnek címzett levelét csütörtökön juttatta el az MTI-nek a kormányszóvivői iroda.

“A Kurucinfó nevű internetes kiadvány kirekesztő szellemiségéről, gyalázkodó, antiszemita és uszító hangvételéről, a személyiségi jogok, illetve a köztársaság alapértékeinek lábbal tiprásáról vált hírhedté” – olvasható a dokumentumban. A miniszterelnök szerint egy köztársaságnak joga van az önvédelemre, hiszen ha vékony is, de pontos határvonalnak kell lennie a között, ha valaki él a szabadságjogaival, vagy visszaél velük.

Gyurcsány Ferenc ezért arra utasította Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy haladéktalanul vizsgálja meg, milyen – korábban nem alkalmazott – alkotmányos eszközök állnak a Magyar Köztársaság rendelkezésére ahhoz, hogy megvédje önmagát és polgárait a Kurucinfó gyűlöletkeltő gyakorlatával szemben. A kormányfő azt kérte, a vizsgálat terjedjen ki arra, hogy a hatályos magyar büntető jogszabályok, illetve a sajtótörvény rendelkezései megteremtik-e a Kurucinfóval szembeni arányos fellépés jogalapját.

A levélben azt is kérte a minisztertől, vizsgálja meg, hogy van-e mód a határozottabb fellépésre a tartalmait külföldi szerver, vagy szerverek segítségével elérhetővé tevő portál ellen nemzetközi együttműködés, jogsegélyegyezmény vagy más jogi eszköz felhasználásával. A kormányfő arra kérte a minisztert, hogy a Kurucinfóval szembeni jogi fellépés lehetőségeiről készült összesítést a lehető legrövidebb időn belül készítse el, és jelentés formájában tárja a kabinet elé.

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, hogy a miniszterelnök miért éppen most utasította az internetes portállal kapcsolatos fellépésre az igazságügyi minisztert, azt válaszolta: az elmúlt időszakban megszaporodtak bizonyos események, például a Magyar Gárda megalakítása, amelyek indokolttá teszik, hogy megvizsgálják, ezek a szervezetek, szerveződések az alkotmánynak megfelelően működnek-e.

Ha az ilyen intézmények, szervezetek, szerveződések sértik mások jogait, meg kell vizsgálni, milyen eszközökkel lehet fellépni ellenük – tette hozzá a kormányszóvivő.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]