Ezreket vinne utcára 9-én az MSZP

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 6. Gyurcsány Ferenc lesz a főszónoka a párt budapesti szervezete által május 9-re meghirdetett, a nyilaskeresztesek áldozataira emlékező fáklyás felvonulásnak – közölte Burány Sándor, a szocialisták budapesti elnöke.

A Békelánc elnevezésű rendezvényre az MSZP több ezer embert vár – mondta Burány Sándor, hozzátéve, hogy a felvonulást a “zéró-tolerancia” jegyében hirdették meg. Ez azt jelenti, hogy “nincs és nem lehet kompromisszum senkivel és semmilyen olyan nézettel, amely rasszista, kirekesztő, fajvédő” – magyarázta a politikus. A rendezvényen a fővárosi MSZP nevében ő maga is felszólal – jegyezte meg.

A pesti alsó rakparton, a Lánchíd és Margit híd között tartandó fáklyás felvonuláson jelezte részvételét a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Országos Cigány Önkormányzat – közölte. Burány Sándor emlékeztetett arra, hogy május 9-e az Európai Unió napja mellett a II. világháború európai befejezésének napja is.

Ezért tartjuk alkalmasnak ezt a napot arra – folytatta –, hogy hitet tegyünk az antifasizmus és az antirasszizmus mellett, már csak azért is, mert Európában és Magyarországon a neonáci, illetve az újnyilas mozgalmak egyre erőteljesebben hallatják a hangjukat.

Arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy az MSZP utcai demonstrációt szervez, noha korábban azt mondta, nem fog ilyet rendezni, Burány Sándor közölte: az elmúlt hónapokban az utcán annyi rossz szándék szabadult el, hogy úgy gondolják, itt az ideje, hogy a jó szándékú emberek is az utcára menjenek. Hozzátette: vannak olyan események, amelyeket nem lehet kávéházak falai mögött megtartani. “Ha neonácik és újnyilasok vonulnak Budapesten utcára, akkor nem tehetjük meg, hogy sajtótájékoztatókról, zárt ajtók mögül üzenünk nekik, hogy ezzel nem értünk egyet, sőt veszélyesnek tartjuk” – fogalmazott.

A szerda esti Békeláncra több ezer embert várnak. A rendezvény központi helyszíne a Cipők a Duna-parton emlékmű lesz.

(Forrás: MTI, Hírszerző)

[popup][/popup]