Elfogatóparancsuk volt egy izraeli tábornok ellen – nem kockáztatták az összetűzést

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. február 19. Fegyveres összecsapás veszélye miatt nem vett őrizetbe a Scotland Yard egy háborús bűnök gyanújával feljelentett izraeli tábornokot – jelentette kedden a BBC.

   
  Doron Almog  

Az eset már csaknem három éve történt. Doron Almog vezérőrnagyot egy emberi jogi csoport jelentette fel azzal a váddal, hogy a tábornok vezénylete alá tartozó egységek 2002-ben 59 palesztin házat romboltak le Gázában, miután palesztin fegyveresek egy rajtaütésben négy izraeli katonát megöltek.

A londoni Heathrow repülőtérre érkező tisztet egy bírósági végzés alapján őrizetbe kellett volna venni. A terv az volt, hogy a vezérőrnagyot az útlevél-ellenőrzésnél tartóztatják fel, bekísérik egy rendőrőrsre, és ott hivatalosan döntenek őrizetbe vételéről.

Almogot azonban a londoni izraeli katonai attasé értesítette a reá váró rendőrök jelenlétéről, és a tábornok nem szállt ki a repülőgépből, hanem visszatért Izraelbe.

A BBC hírszolgálata – az általa megszerzett korabeli dokumentumokból idézve – kedden felfedte: az izraeli tábornok őrizetbe vételére kivonult Scotland Yard-egység parancsnoka úgy döntött, hogy nem mennek fel az izraeli El Al légitársaság gépének fedélzetére a katonatisztért, abból a megfontolásból, hogy az El Al-járatokon fegyveres őrség utazik.
A műveletet irányító rendőrtiszt, John MacBrayne főfelügyelő akkori írásos jelentése szerint a Scotland Yardnak emellett nem voltak biztos értesülései arról, hogy az izraeli tábornok kíséretében nincsenek-e külön “fegyveres vagy egyéb” biztonságiak. MacBrayne végül arra a következtetésre jutott, hogy az őrizetbe vételi végzés teljesítése valós kockázattal járna a rendőrökre és civilekre egyaránt, nem beszélve egy esetleges repülőtéri fegyveres rendőri akció “nemzetközi kihatásairól”.

John O’Connor, a Scotland Yard különleges ügyosztályának volt vezetője a BBC televízió délelőtti magazinműsorának kedden azt mondta: a repülőgépet fel kellett volna tartóztatni, és az ügybe be kellett volna vonni a brit külügyminisztériumot.
Jack Straw akkori brit külügyminiszter az incidens után elnézést kért izraeli kollégájától, Szilvan Salomtól, aki felháborítónak nevezte az esetet.

Az ügyre annak idején a brit sajtó is felfigyelt. A The Times 2005 szeptemberében olyan értesülést közölt, hogy Ariel Saron, az előző izraeli miniszterelnök az eset hatására nem tett eleget Tony Blair akkori brit kormányfő londoni meghívásának, abból a meggondolásból, hogy hadseregbeli múltja miatt őt is megpróbálhatják őrizetbe venni.
A lap szerint az izraeli hatóságok figyelmeztették az izraeli hadsereg akkori vezérkari főnökét, Dan Haluc tábornokot is, hogy ne utazzon Nagy-Britanniába.

[popup][/popup]