Egyre kevesebb a katona Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 31. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerint a jelenség veszélybe sodorhatja az ország biztonságát egy olyan időszakban, amikor a helyzet egyre feszültebb a Közel-Keleten.

  Izraeli katonak  
  Fiatal izraeli katonák  

„Az izraeli hadsereg lassan már csak a lakosság feléből kerül ki. Ha egy katona harcba indul, nem szabad azt éreznie, hogy a lakosság egy része baleknak tekinti. Volt olyan idő, amikor a hadseregben szolgálni dicsőség volt, és szégyennek számított, ha valaki kibújt szolgálati kötelezettségei alól” – jelentette ki egy rádióinterjúban Ehud Barak, akit június közepén jelöltek ki védelmi miniszternek. A védelmi miniszter egy korábbi beszédében kijelentette, hogy a Közel- Keleten a pesszimista tulajdonképpen egy tapasztalt optimista – írta a Magyar Rádió nyomán a Kitekintő.

A katonai szolgálatot nem teljesítő fiatalok aránya az idén már elérte a 25 százalékot. A katonai szolgálat teljesítése alól vallási tanulmányaik végzése miatt felmentett ultraortodox zsidók 11 százalékát teszik ki a hadköteles korúvá váló fiataloknak, 7 százalékuk pedig egészségügyi okból kap felmentést. Izraelben hagyományosan több éves katonai szolgálatra kötelezik a fiatalokat az ország védelmének érdekében.

A hadsereg vezetői szerint a szolgálatot teljesítők száma továbbra is csökkenni fog a születésszám és a bevándorlók számának esése miatt. Ez egyes elemzők szerint komoly biztonságpolitikai veszélyeket rejthet magában, amikor a zsidó állam szomszédságában egyre fokozódik az erőszak és a fegyveres konfliktusok száma. Nem is beszélve a terrorista veszély nem lekicsinyelendő fenyegetéséről.

(Forrás: OrientPress, Kitekintő)

[popup][/popup]