Egy legendás hadvezér halála

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Meghalt Dan Somron Izrael egykori vezérkari főnöke
Forrás: Híradó

2008. február 27. Szélütés következtében meghalt kedden egy tel-avivi kórházban Dan Somron volt izraeli katonai vezető, aki az emlékezetes túszmentő akciót vezette 1976-ban az ugandai Entebbe repülőterén. Hetvenéves volt.

Izraeli vezetők az ország hatvanéves történetének egyik legnagyobb katonai gondolkodójaként emlékeztek meg róla. “Dan Somron bátor harcos volt, aki rajta hagyta kézjegyét az izraeli hadsereg harci szellemén, történetének legbátrabb műveletein – állapította meg nyilatkozatában Ehud Olmert kormányfő. – Halála veszteség az egész izraeli társadalom számára.”

1976. június 27-én palesztin fegyveresek eltérítették az Air France légitársaság Tel-Aviv és Párizs között közlekedő járatát, fedélzetén 231 utassal. Három nappal később 47 utast elengedtek a túszejtők, majd július elsején újabb 101 utas nyerte vissza szabadságát. Július 4-én izraeli kommandósok akcióba léptek, és kiszabadították a többi túszt is. A túszszabadításban a palesztin emberrablók, az izraeli hadsereg egy tisztje és négy utas halt meg.

Somron 1979 és 1983 között a dél-izraeli körzet parancsnokaként felügyelte a Sínai-félszigetről való izraeli kivonulást, amelyre az Egyiptommal kötött 1979-es békeszerződés értelmében került sor. 1987 és 1991 között az ország vezérkari főnöke volt, azokban az években, amikor a palesztinok első felkelésüket indították az izraeli fennhatóság ellen, Irak pedig Scud rakétákkal lőtte Izraelt.

[popup][/popup]