Cervantes-díj 2007 Juan Gelman argentin költőnek

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: MTI

2007. december 1. Juan Gelman argentin költő nyerte el idén a Cervantes-díjat, a spanyol nyelvű világ legrangosabb irodalmi kitüntetését – jelentette be csütörtökön César Antonio Molina spanyol kulturális miniszter.

   
  Juan Gelman  

A most 77 éves Gelman Argentína legelismertebb kortárs költője 2000-ben már megkapta a spanyol nyelvű világ egy másuk fontos irodalmi kitüntetését, a Juan Rulfo-díjat.

Több mint húsz verseskötete jelent meg. Költeményei gyakran érintik zsidó családi örökségének témáját (orosz zsidó bevándorlók gyermekeként született 1930-ban Buenos Airesben) és az 1976 és 1983 közötti „piszkos háború” alatt elszenvedett politikai üldöztetés fájdalmas tapasztalatait.

Fia és menye eltűnt a katonai diktatúra baloldali ellenzékiek ellen indított hadjáratában. 2001-ben sikerült felkutatnia unokáját, aki a fogságban született, s egy örökbe fogadó urugayi családhoz került.

A rohanó nagyvárosi élet és a nagyvárosi társadalom ellentmondásai is gyakran tükröződnek újszerű képekben gazdag verseiben.

133.000 dolláros pénzjutalom is együtt jár a Cervantes-díjjal. I. János Károly spanyol király nyújtja át minden év áprilisában Alcalá de Henarsben, Miguel de Cervantes szülőhelyén.

Tavaly Antonio Gamoneda spanyol költő kapta a díjat. A korábbi díjazottak között van Mario Vargas Llosa perui és Carlos Fuentes mexikói író is.

[popup][/popup]