Botrányt kavart Gandhi unokája: “egészséges vita” helyett zsidózott

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. január 26. Mamatha Gandhi unokája lemondott az Egyesült Államokban általa alapított intézet éléről, miután nagy vihart váltott ki az a megjegyzése, hogy Izrael és a zsidók “az emberiséget feltehetően elpusztító” erőszak kultúrájának főszereplői.

   
  Arun Gandhi  

Arun Gandhi, a neves indiai békeharcos ötödik unokája pénteken közölte: egy internetes fórumon tett megjegyzésével “egészséges vitát akart kezdeményezni az erőszak terjedéséről”.

“Ehelyett – szándékom ellenére – a szavaim fájdalmat, dühöt, zavart váltottak ki. Nagyon sajnálom, ami történt” – mondta, hozzátéve, nem arra utalt, hogy az izraeli kormány politikája az egész zsidó nép nézeteit tükrözné.

A jelenleg New York szövetségi állam Rochester városának egyetemén működő M. K. Gandhi Intézet az Erőszakmentességért vezetősége, amelyet Arun Gandhi tavaly elhunyt feleségével, Sunandával közösen alapított 1991-ben, csütörtökön elfogadta Gandhi lemondását az elnöki tisztségről.

Gandhi a The Washington Post egyik internetes vitafórumán január 7-én Izraelt olyan nemzetnek írta le, amely “azt hiszi, hogy csak fegyverekkel és bombákkal tudja biztosítani az életben maradását”, és feltette a kérdést, nem lenne-e jobb, ha barátkoznánk azoknak, akik gyűlölnek minket. “A modern világban, amely arra van ítélte, hogy együtt éljen a bombákkal, ez láthatóan idegen fogalom.” “Nem barátkozunk senkivel, uralkodunk rajtuk. Megteremtjük az erőszak kultúráját (Izrael és a zsidók ebben a főszereplők), és az erőszak kultúrája feltehetően elpusztítja az emberiséget” – írta.

Az intézet tanfolyamokat, műhelyfoglalkozásokat és szemináriumokat tart az erőszakmentességről.

[popup][/popup]