Az izraeli államfő senkit nem akart megbántani tel-avivi beszédével –

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Simon Peresz csak a gazdaságról beszélt
Forrás: Népszava

2007. november 5. Simon Peresz izraeli államfő októberben Tel-Avivban elmondott beszédével senkit nem akart megbántani, csupán az ország gazdaságának helyzetére kívánta felhívni a figyelmet – közölte Izrael budapesti nagykövetsége az MTI-vel hétfőn.

“2007. október 10-én Simon Peresz, Izrael Állam elnöke a Kereskedelmi Kamarák Szövetségének éves díszvacsoráján beszédében hosszan méltatta hazája gazdasági teljesítményét, a kereskedelmi kapcsolatok kimagasló fejlődését. Az elnök úr csupán fel kívánta hívni a figyelmet az izraeli gazdaság és kereskedelem virágzására. Nem állt szándékában senkit sem megbántani. Természetes, hogy modern demokráciákhoz illően senkit nem akar arra buzdítani, hogy más országok életébe, belügyébe beleavatkozzon” – olvasható nagykövetség sajtóosztályának a távirati irodához eljuttatott közleményében.

A Magyar Nemzet című napilap a közelmúltban számolt be arról, hogy az izraeli elnök egy tel-avivi kereskedelmi fórumon kijelentette, Izrael gazdasági helyzete kiváló, s mint hozzátette: “felvásároljuk Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot”. Az izraeli Maariv című napilapnak nyilatkozva Peresz szóvivője később azt mondta, az államfő támogatja a befektetéseket – a külföldiek izraeli befektetéseit csakúgy, mint az izraeli üzletemberek külföldi befektetéseit -, és soha nem szólította fel az üzletembereket arra, hogy “úrrá legyenek egyik vagy másik államon”

Október 24-én a globalizmus és az “izraeli hatalom térnyerése ellen” tüntetést szervezett a Magyar Nemzeti Bizottság 2006, amely megmozduláson mintegy ötven ember vonult a nagykövetség épülete elé.

A nagykövetségi hétfői közleménye kiemeli, hogy Izrael és Magyarország között a gazdasági élet mellett több területen is kiválóak a kapcsolatok, amelyek mindkét ország javára válnak.

Mint írják, a Magyar Köztársaság kormányai mindig örömmel fogadták az izraeli befektetőket csakúgy, mint bármely más ország üzletembereit. Az elmúlt évben a két ország közötti kereskedelmi mérleg egyértelműen mutatta, hogy milyen előnye származik Magyarországnak a kétoldalú gazdasági kapcsolatokból: míg Izrael megközelítőleg 100 millió dollár értékben hozott be árut, Magyarország 400 millió dollár értékben exportált Izraelbe – teszik hozzá.

“A két ország közötti kapcsolatok munkahelyeket, értékeket teremtettek. Reméljük, a mindkét nép számára oly sokat adó kétoldalú kapcsolatokat egy szerencsétlen mondat kapcsán senkinek nem áll érdekében tönkretenni” – olvasható a közleményben.

[popup][/popup]